Решението за АЕЦ Белене няма да се вземе на тъмно, отсече Делян Добрев
Решението за АЕЦ Белене няма да се вземе на тъмно, отсече Делян Добрев / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Делян Добрев за АЕЦ Белене
51386
Делян Добрев за АЕЦ Белене
Делян Добрев за концесията на Горубсо-Мадан
Делян Добрев за АЕЦ Белене
Делян Добрев за концесията на Горубсо-Мадан
  • Делян Добрев за АЕЦ Белене
  • Делян Добрев за концесията на Горубсо-Мадан
  • Делян Добрев за АЕЦ Белене
  • Делян Добрев за концесията на Горубсо-Мадан

След като Делян Добрев е научил, че е поискана оставката на Трайчо Трайков, той веднага е изявил желание да подаде и своята, защото не знаел дали критиките не са свързани с работата по неговия ресор. Това обяви Делян Добрев, който заедно с другия нов член на кабинета Десислава Атанасова, даде брифинг в парламента. Добрев не даде ясен отговор на въпроса какво ще е бъдещето на проекта АЕЦ „Белене" и отказа категорично да коментира както думи на Трайков, така и въпроса с вината за проваления форум в Катар, който реално бе организиран от външно министерство. Добрев допълни, че има още много работа в икономическия ресор. Той категорично заяви, че няма време за структурни промени в мегаминистерството на икономиката, туризма и енергетиката. В сряда след правителственото заседание ще бъдат обявени промените в работата на министерството.

Добрев е разбрал, че името му е обсъждано като наследник на Трайчо Трайков на заседанието на изпълнителната комисия на ГЕРБ, а днес е говорил с премиера Бойко Борисов. Той допълни, че в първия момент е бил изненадан и не е знаел дали няма критики и към неговата работа, но премиерът е показал ясно, че няма такива и е пояснил мотивите си да избере него за икономически министър.

Добрев обясни, че позицията му за проекта „Белене" не се различава от „досега споделяната от всички" по този проект, включително от Трайчо Трайков и Бойко Борисов.

Добрев каза, че проблемите в енергетиката са много и АЕЦ Белене е един от тях. „Вие всички знаете колко е трудно да бъде взето решение в едната и в другата посока, защото вземайки решение в едната или в другата посока, всяко едно от тях си има своите позитивни и негативни страни", каза той. По думите му това, което е ясно и той може да потвърди, е, че преди да бъде взето окончателно решение дали ще се строи или не АЕЦ „Белене", всички факти ще се сложат на масата и с тях ще бъде запознато както Народното събрание, така и обществото. Решение за АЕЦ „Белене" в никакъв случай няма да се вземе на тъмно, категоричен е Добрев.

По информация от снощи заплатите на работниците в ОЦК Кърджали са платени, предстои плащане на заплати и на служителите на Горубсо Мадан, заяви още Делян Добрев. По думите му това не е достатъчно, за да се запази концесията. Ако не бъдат осигурени безопасни условия на труд, тя ще бъде прекратена.

Чуйте какво каза Делян Добрев по време на съвместната пресконференция с новия здравен министър Десислава Атанасова: