Хасково с втори министър в кабинета Борисов
Хасково с втори министър в кабинета Борисов / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

След военния министър Аню Ангелов, втори хасковлия става министър в правителството на ГЕРБ. На мястото на Трайчо Трайков поста министър на икономиката енергетиката и туризма заема Делян Добрев. Досега той бе заместник-министър в същото ведомство, с ресор енергетика.

Делян Добрев е на 33 години, американски възпитаник, семеен с две деца. Кариерата му в държавната администрация започва още при управлението на кабинета Сакскобургготски, когато Делян Добрев е назначен да отговаря за европейските проекти в областна администрация - Хасково. По това време бащата на Добрев е управител на ВиК - Хасково и въпреки отличното му образование, критиките към младия експерт бяха, че е политическо назначение.

По време на тройната коалиция Делян Добрев напусна държавната администрация и започна да се занимава с управлението на европейски проекти.

През 2009 година беше избран за депутат като мажоритарен кандидат на ГЕРБ. Името му бе спрягано за кандидат за кмет на ГЕРБ за община Хасково, който има най-голям шанс да спечели кметското място. Вместо това обаче, Добрев бе назначeн за заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Последното официално посещение на Делян Добрев в Хасковско бе преди близо три седмици, когато заедно с тогавашния министър присъстваше на разрушаването на част от язовирната стена на язовир "Елена".