Прокуратурата в Швейцария работи по три версии за тежката катастрофа
Прокуратурата в Швейцария работи по три версии за тежката катастрофа / снимки: Reuters

Швейцарската полиция разследва катастрофата на белгийския училищен автобус във вторник вечерта, но все още не е установила причината за трагедията, предаде руската информационна агенция Интерфакс. За момента тя не открива явни фактори, които са допринесли за злополуката. Според полицаи шофьорите са получили необходимата почивка, автобусът е бил, по предварителни данни, в добро състояние, пътят е бил чист и в пътно транспортното произшествие не е бил въвлечен друг автомобил.

Швейцарски прокурор съобщи, че ще се работи по три версии - техническа причина, внезапно физическо неразположение на шофьора и човешка грешка.

Според вестник "Хет ласте ньойс", който се позовава на разкази на оцелелите, шофьорът на катастрофиралия автобус е искал да пусне диск с филм на пътуващите деца.

Според оцелелите деца дискът е бил даден от един от учителите, пътували в автобуса. Вероятно на записа са били кадри от току-що приключилата екскурзия в планината.

На този етап разследващите не могат да потвърдят правдоподобността на тази версия, според която шофьорът е изгубил внимание от пътя в тунела за секунди, поставяйки диска в четящото устройство. Камерите в тунела, записали катастрофата, не предоставят толкова подробни кадри, с които да се установят точните действия на водача преди удара на автобуса с висока скорост в бетонна стена.

Три деца от 24-мата души, ранени при катастрофата, са в сериозно състояние и са настанени в университетската болница в град Лозана. Всички пострадали при злополуката, която отне живота на 28 души, вече са идентифицирани, предаде АФП, като се позова на официални източници.

Състоянието на три от ранените деца е обезпокоително и те са транспортирани в Лозана, съобщиха швейцарски медици. Останалите пострадали, повечето от които са с фрактури, остават в други болници в района на катастрофата. „Положението на децата, които са тук, предвид сериозността на злополуката, е сравнително добро. Най-лошото е, че те осъзнават, че много от техните приятели и приятелки не са оцелели, което за тях естествено е нещо много, много тежко”, обобщи лекар от болницата в град Сион.

Самоличността на всички ранени при катастрофата вече е установена, съобщи белгийското министерство на здравеопазването. Седем от тях са ученици от началното училище в Ломел, североизточна Белгия, като двама от тях са в тежко състояние. Останалите 17 ранени са ученици от началното училище в Хеверле, в централната част на страната, като двама от тях са в тежко състояние.

Загинали са 17 ученици от Ломел, 9 от Хеверле и двамата шофьори на автобуса. Жертвите са шестима пълнолетни и 22 деца, сред които 7 холандци. В превозното средство са пътували общо 52 души - 6 пълнолетни и 46 деца, 10 от които холандци, посочва БТА.

Семействата на жертвите посещават днес мястото на ужасната катастрофа, предаде Франс прес. Посещенията в тунела, затворен за движение, се организират през целия ден по искане на семействата, каза говорител на швейцарската полиция. Малко по-рано роднините напуснаха хотела си в Сион, на няколко километра от мястото на трагедията, с цветя в ръце.

Много хора оставиха букети на мост над автомагистралата. Местна жителка на име Елоди, която остави китка бели цветя, каза пред журналистите, че е дълбоко разстроена от драмата и е дошла в израз на "солидарност към семействата и спасителите".

Прокуратурата в Швейцария работи по три версии за тежката катастрофа
netinfo

В петък в Белгия е обявен ден на национален траур заради катастрофата на автобус с деца в Сиер, Швейцария. Това съобщи премиерът Елио ди Рупо, цитиран от медийната група Ер Те Ел. Белгийското правителство реши в сряда на извънредно заседание да обяви ден на траур, за пръв път от 1993 година насам, но денят не бе определен. В петък в 11.00 ч. местно време ще бъде запазена минута мълчание, а националните знамена ще останат спуснати наполовина и в събота.

Във вторник вечерта около 21,15 ч. местно време автобусът на път за Белгия поема по автомагистрала А9 в посока Лозана, близо до село Сиер, кантон Вале. Той влиза в тунел с дължина 2500 метра, в който скоростта е ограничена до 100 км/ч, и по все още неизвестна причина се блъска в десния бордюр на шосето, а след това се удря челно в бетонната стена на нишата за аварийно спиране.