Три от ранените деца при катастрофата в Швейцария са в кома
Три от ранените деца при катастрофата в Швейцария са в кома / Reuters

Установяването на самоличността на две от ранените 24 деца в катастрофата снощи на белгийски автобус в Швейцария все още предстои. Това съобщи главният прокурор на Швейцария на пресконференция в Сион, близо до мястото на трагедията, част от която бе предавана на живо от телевизия Ер Те Ел.

На пресконференцията присъстваха президентът на конфедерацията Евелин Видмер-Шлюмпф, белгийският премиер Елио ди Рупо, представители на властите в Холандия, посланици.

От местната полиция за пръв път официално потвърдиха, че сред загиналите 28 души, от които шестима възрастни и 22 деца, седем деца са от Холандия, а останалите 15 - от Белгия. Също за пръв път бе потвърдено официално, че сред ранените 24 ученици 17 са от Белгия, три са от Холандия, едно дете е от Полша и едно - от Германия. Самоличността на две от ранените деца все още не е установена. Три от пострадалите деца са в кома.

Полицията потвърди, че катастрофата е настъпила в 21.15 ч. снощи в тунела Сиер, открит през 2009 година. Множеството камери в тунела са заснели трагедията и в момента кадрите се проучват. Категорично се потвърждава, че няма друго превозно средство, което да е било замесено в инцидента, при който автобусът се блъсна челно с около 100 км/ч. в бетонна стена.

Прокуратурата уточни, че тялото на шофьора, управлявал към момента на катастрофата, е подложено на аутопсия. Инцидентът е настъпил на около 20 км от хотела, откъдето е тръгнал снощи автобусът, в първата трета от тунела, отбелязва БТА.

В следобедните часове родителите на децата пристигнаха в Женева, на 150 километра от мястото на трагедията, с полет, осигурен от белгийското Министерство на отбраната. Повечето от тях не знаеха дали децата им са живи, или са сред загиналите. В Белгия бе обявен траур, като такава стъпка се предприема за пръв път от смъртта на крал Бодуен през 1993 г., уточняват местните медии.