25 години от откриването на Музея на градския бит
25 години от откриването на Музея на градския бит / Дарик Русе, Искра Георгиева

Днес се навършват 25 години от откриването на Музея на градския бит в Русе. По време на 27-я фестивал Мартенски музикални дни през 1987 год. Георги Йорданов – заместник председател на Министерски съвет, Председател на Съвета за духовно развитие и кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП, открива Музея. Първата чуждестранна делегация в него е на Окръжния комитет на Румънската комунистическа партия в Гюргево и посланика на Полската народна република.

Как е било възможно в годините на Перестройката в социалистическия Русе да се открие един „буржоазен“ музей – отговор дава доц. д-р Николай Ненов в статията „Градският мит „Къщата на Калиопа““ в Том 13 на Известия на Русенския музей. Как гостите на Русе са гости на Калиопа, за посещението на първия космонавт стъпил на Луната, холивудски кинозвезди и политически фигури е тема, върху която се е спряла етнографката Десислава Димитрова в Том 13. За политическото разрешение да се експонира градски музей и за създаването на Калиопа като еталон в България може да видите статията на д-р Радостина Шаренкова.

Том 13 на Известия на Регионалeн исторически музей – Русе „Град – Етнология – Музей“ включва материали от Юбилейна научна конференция по повод 20 години от откриването на Музея на градския бит от края на XIX – началото на XX век (Къщата на Калиопа) за посетители.