Цветанов поиска анкетна комисия за лобистки скандал от управлението на Станишев
Цветанов поиска анкетна комисия за лобистки скандал от управлението на Станишев / DarikNews.bg, Reuters

Парламентарна комисия да разследва лобистки скандал във Виена, свързан с управлението на Тройната коалиция, поиска във Велико Търново вътрешният министър Цветан Цветанов.

Става въпрос за преведени на австрийския лобист Петер Хохегер 1,5 милиона евро. Той е нает през 2008 г. от правителството на Сергей Станишев да проведе рекламна кампания на България в Европейския съюз с цел подобряване на имиджа й. Австрийският вестник „Ди Пресе" тогава съобщи, че като български подизпълнител е била ангажирана пиар агенция на приятелката на Станишев - Моника Йосифова.

„Потресен съм от чутото в Брюксел. Там ни информираха, че в австрийския парламент има създадена анкетна комисия, която разследва скандала. Цитира се името на бившия премиер за машинации, за преводи, които са направени към този лобист и оттам обратно към Моника Йосифова", каза Цветан Цветанов.

Вицепремиерът се обърна към лидерът на ДСБ Иван Костов, като към „голям радетел на истината", с апел да инициира създаването на комисия, която да провери как са правени преводите, как са усвоявани и какъв е приносът за държавата от изхарчените пари. „Защо тези средства не са използвани за повишаване на реалното благосъстояние на българските граждани", попита още Цветан Цветанов.

Цветанов поиска анкетна комисия за лобистки скандал от управлението на Станишев
netinfo

Други новини от Велико Търново