Общината и УНИЦЕФ в подкрепа на приемната грижа
Общината и УНИЦЕФ в подкрепа на приемната грижа / DarikNews.bg
Общината и УНИЦЕФ в подкрепа на приемната грижа
50989
Общината и УНИЦЕФ в подкрепа на приемната грижа
  • Общината и УНИЦЕФ в подкрепа на приемната грижа

Близо 18 хиляди лева ще отдели община Стара Загора за развитието на приемната грижа в региона до края на годината. Финансова подкрепа от около 14500 лева идва и от УНИЦЕФ, като досега организацията е инвестирала в услугата на областно ниво 400 хиляди лева. Центърът по приемна грижа към Сдружение „Самаряни" работи по няколко проекта, от които очаква допълнителни средства.

От началото на следващия месец специализиран екип започва директна работа с приемните деца. Тази услуга е нова и чрез нея ще се даде още по-задълбочена подкрепа на приемните семейства, които срещат трудности при отглеждането на децата. С тях ще работят социален работник и психолог, информира изпълнителният директор на „Самаряни" Диана Димова.

Към момента 294 семейства в Старозагорско са били консултирани за приемната грижа. За нея са кандидатствали 66, а 36 семейства са утвърдени. Настанените приемни деца са 35 на възраст от 5 месеца до 14 години, като две от тях са с увреждания.

Децата с увреждания, настанени в приемни семейства, развиват своя потенциал изключително бързо, отколкото ако останат в институциите, е мнението на приемния родител Татяна Ганева. Тя настоя за законови промени, които да регламентират устройването им в специализирани училища и съдействие за професионалната им реалзицая. В прикачения звуков файл чуйте какво още сподели приемният родител.

Общината и УНИЦЕФ в подкрепа на приемната грижа
netinfo

„Стара Загора е социална община, на чиято територия има много институции, в които са настанени деца. Наличието на толкова активна неправителствена организация като „Самаряни" е много важна за нас като община и град, за да можем още по-ефективно да се справим с тези проблеми", каза кметът Живко Тодоров и припомни, че в общинския бюджет са заделени 50 хиляди лева за подкрепа на неправителствените организации и техните проекти.

Услугата приемна грижа в Старозагорско се развива с подкрепата на УНИЦЕФ още от 2009 година. „Подкрепата за приемната грижа в страната започна именно от Стара Загора. През тези три години ние подпомагахме девет области в страната, в които бе отбелязан значителен напредък и прогрес. Увеличи се броят на приемните семейства и настанените деца, а техният живот се промени изцяло, и то в положителна посока. Ние вярваме, че всяко дете трябва да бъде отглеждано в семейство", сподели Таня Радочай, която е посланик на УНИЦЕФ у нас.

В страната ни вече има близо 900 приемни семейства, в които са настанени 800 деца, които са били отглеждани в институции.