Откриха най-ранното доказателството за възкресението на Исус
Откриха най-ранното доказателството за възкресението на Исус / снимка: sxc.hu

Д-р Джеймс Табор, американски библейски историк и археолог от Университета на Северна Каролина в Шарлът, е открил гробница, в която е бил погребан Исус Христос.

Библейският учен е изследвал древната ерусалимска гробница, датираща от първи век, с помощта на роботизирана камера.

В гробницата учените открили четири урни за съхранение на кости. Надписите върху тях са на рядка разновидност на гръцката азбука. На една от урните имало изображение на голяма риба, държаща човек в устата си. Според археолозите това е илюстрация на библейската притча за Йона. В ранните евангелски текстове "Знакът на Йона" бил интерпретиран като символ на Христовото възкресение.

Тази пролет Discovery Channel ще излъчи документален филм за заключенията на археолозите.

"Ако някой ми беше казал по-рано, че в еврейска гробница от това време ще бъдат открити думи за възкръсване или изображение на Йона, бих отговорил, че това е невъзможно. Но доказателствата бяха пред очите ни, което ни накара да преразгледаме предишните си предположения, сподели проф. Табор. "Това е забележително откритие, което представлява най-ранното археологическо доказателство за възкресението на Исус", заяви ученият пред Fox News.

Интересно е, че новооткритата гробница се намира само на 200 метра от прочутата гробница на Исус, открита през 1980 година.