Депутати от ГЕРБ за законодателните инициативи
Депутати от ГЕРБ за законодателните инициативи / DarikNews.bg

Кои са национално представените младежки организации, що е то младежко доброволчество, са въпроси, които се уреждат в Закона за младежта. Документът е рамков, а текстът влиза за обсъждане в Пленарна зала следващата седмица, информира старозагорският депутат от ГЕРБ и член на ресорната парламентарна комисия Нели Калнева.

„Възрастта от 15 до 29 години е определена като младежка. Всички младежки организации, които имат структури в 2/3 от българските общини и не по-малко от 900 членове, могат да бъдат определяни като национално представителни.В законопроекта е дадено определение и за младежки работник-професия, която съществува в страните от ЕС, и която ще бъде добавена в класификатора на длъжностите.Това ще бъдат хората, които се занимават с провеждането на политиката на определено ниво. В документа се регламентира младежкото доброволчество, както и създаването на национална информационна система за легитимните младежки организации в страната".
Нели Калнева добави, че в най-скоро време ще се сформира Консултативен младежки съвет към министъра на образованието Сергей Игнатов, а социалният министър Тотю Младенов ще представи националната инициатива "Работа за младите хора".

С пълен консенсус в пленарна зала бе приета Национална стратегия за интегриране на ромите през следващите две години, припомни Калнева. Това е политически рамков документ, в който са застъпени два важни приоритета-образование и здравеопазване в малцинствените групи.

Предстоят и промени в Закона за хазарта, който мина на второ четене в ресорната парламентарна комисия и предстои да влезе в зала. Документът ще регламентира онлайн хазарта, обясни народният представител от ГЕРБ Иван Колев. "Онези сайтове, които не отговарят на законовите изисквания ще бъдат филтрирани от интернет-доставчиците", допълни Колев.

Най-новото попълнение в групата на ГЕРБ в Парламента от Старозагорския избирателен район- Христо Чаушев, все още не е разпределен в ресорна комисия. Чаушев стана депутат, след като Недялко Недялков бе назначен за областен управител.