Борисов иска от министри и зам.-министри да връщат бонуси, плаши с уволнения
Борисов иска от министри и зам.-министри да връщат бонуси, плаши с уволнения / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Министърът на културата Вежди Рашидов за бонусите
50747
Министърът на културата Вежди Рашидов за бонусите
Симеон Дянков за бонусите
Цветан Цветанов и Стефан Константинов за бонусите
  • Министърът на културата Вежди Рашидов за бонусите
  • Симеон Дянков за бонусите
  • Цветан Цветанов и Стефан Константинов за бонусите

Всички министри, заместник-министри, областни управители и заместник-управители, както и членовете на политическите кабинети в министерствата, трябва да върнат бонусите, които са получили за работата си през 2011 г., в срок до петък. Това разпореди премиерът Бойко Борисов по време на днешното заседание на правителството.

Който не върне парите до петък, ще бъде освободен от поста си още в понеделник, обясни след заседанието вицепремиерът Симеон Дянков. По думите му законовото основание на това разпореждане е, че това се отнася за членове на политическите кабинети в правителството, и решението се взема от министър-председателя. Според изчисленията на финансовото министерство за 2010-та година, бонусите на министрите и заместниците им са били в размер на около 100 000 лева. Дянков очаква подобна сума и за миналата година.

По отношение на финансовото министерство Дянков каза, че е говорил със заместника си Владислав Горанов и той ще върне парите. Горанов е вземал пари като представител във фонда за ядрено регулиране, а сумата е около 18 000 лв. на година и тя ще бъде върната. Финансовият министър допълни, че нито той, нито другият му заместник Боряна Пенчева, нито пък началникът на кабинета му или парламентарният му секретар са вземали бонуси.

Вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че в МВР не са раздавани бонуси. „От МВР няма заместници, които да връщат пари, защото такива не са получавали. Бонуси в министерството не са раздавани”, категоричен е Цветанов.

Спортният министър Свилен Нейков си тръгна, преди да отговори на въпроса за допълнителните възнаграждения, а първият дипломат Николай Младенов посочи, че справката е публикувана на сайта на Министерството на външните работи.

Двама заместник здравни министри са взели бонуси в размер на 9000 и 10 000 лева, като върнати средства няма. Здравният министър д-р Стефан Константинов не можа да обясни какво ще се случи с бонуса на уволнената му заместничка Гергана Павлова.

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че ще провери, дали има служители, които са получавали бонуси. „Бонуси не са раздавани в моето министерство, освен по точковата система да са давани, но от порядъка може да са между 100 и 200 лв. Това е най-бедното министерство, държа хора със заплати 400 лв.”, каза Рашидов.

Той допълни, че споделя мнението на министър-председателя, че проблемът е морален и когато хората са бедни и гладни, смята, че не е време за раздаване на пари. Рашидов каза, че той самият дава заплатата си на бедни.