Плевнелиев: НС не може да контролира президента
Плевнелиев: НС не може да контролира президента / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Парламентът не може да контролира президента според Плевнелиев
50665
Парламентът не може да контролира президента според Плевнелиев
  • Парламентът не може да контролира президента според Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че не може да има парламентарен контрол върху действията на президентската институция. Позицията на държавния глава дойде по повод сформираната от ГЕРБ анкетна комисия в Народното събрание, която разследва помилванията и опрощаванията на задължения по време на двата мандата на президентската двойка Георги Първанов-Ангел Марин.

Плевневиев допълни, че ще се консултира с добри юристи по темата, след като стане ясно решението на Комисията. Президентът се срещна с ръководството на БСП в рамките на месеца на политическите консултации.

По време на срещата между държавния глава и ръководството на левицата са били засегнати редица теми, сред които енергийната независимост, безработицата, България 2020, изборното законодателство, както и подкрепата на бизнес средата в страната.

Президентът заяви, че социалистите са му дали идея, с която веднага се е съгласил: „Консултативният съвет по национална сигурност не само да се събира редовно, но и на всяко следващо заседание да се показва напредъкът по темите, които са дискутирани на предишни заседания".

Плевнелиев заяви, че подкрепя идеята за подобряване на изборното законодателство.

Плевнелиев НС не може да контролира президента
netinfo

Лидерът на БСП Сергей Станишев не спести критиките си в тази посока: „Ние виждаме отстъпления от европейските демократични стандарти в нашата страна, в това число по отношение на начина, по който бяха направени последните избори".

Президентът Росен Плевнелиев заяви още, че не може парламентът да контролира президентската институция и допълни, че ще се консултира с юристи във връзка с Комисията, която разследва двата мандата на Първанов и Марин.

„Нека да е ясно, че не може да има парламентарен контрол върху действията не президентската институция. Действията на президентската институция и актовете на президента се контролират от Конституционния съд. Ще изчакаме, ще видим формата, но ще се консултирам с много и то способни адвокати, юристи, не за друго, а защото за мен репутацията на президентската институция и разбира се доказателството, че тя се бори за спазване на Конституцията, законите и правилата в държавата, ми е много важно", категоричен бе президентът Плевнелиев.

И държавният глава, и ръководството на БСП подкрепиха идеята първо да се изготви рамково законодателство за службите в сектора „Сигурност", а след него да се изработят и устройствените закони.

Плевнелиев НС не може да контролира президента
netinfo

Плевнелиев НС не може да контролира президента
netinfo