Археологическа изложба и ателиета в НИМ, специално за деца
Археологическа изложба и ателиета в НИМ, специално за деца / netinfo

В Националния исторически музей в Бояна гостува археологическа изложба, пригодена специално за най-малките. Експозицията "Археологията зад кадър" бе отрита през декември и може да се разгледа до 25 март.

За два месеца в изложбата се включиха близо 1000 деца и родители, като сега организаторите канят децата в специалните си тематични ателиета. На 25 февруари и на 4 март между 11:00 и 12:00 темите са Как и защо са измислени фигурките за успех и здраве, които днес наричаме мартенички? Носили ли са мартенички праисторическите хора? В тези дни децата ще играят с Вeра Керелезова - етнограф в Националния исторически музей, Нели Тодорчева, която е уредник в музея и Ралица Чиличева - студент в Нов български университет.

Следващото тематично занимание е между 11:00 и 12:00 на 26 февруари, когато децата ще получат отговора на въпроса Как са открити хиляди златни мъниста на възраст над 4000 години? А как да си направим наше съкровище от картон - заедно с археолога и откривател на съкровището Мартин Христов и Ралица Чиличева.

През март тематичните ателиета са на 10, 11, 17 и 18 март отново между 11:00 и 12:00 в Националния исторически музей. Заниманията са предназначени за деца на възраст между четири и 12 години и техните любопитни родители.

"Археологията зад кадър" е изложба - игра, разработена от Весела Герчева и Богдан Атанасов от Департамент Археология в Нов български университет с подкрепата на фондация "Америка за България" и Министерство на образованието, младежта и науката. Участието в ателиетата е достъпно с входен билет за Национален исторически музей и изисква безплатна предварителна резервация (която можете да направите при Ралица Чиличева (имейл losing_grip@abv.bg и на телефон 0886670556).