Потим великотърновци с подходящи осветление и звук на Античния театър
Потим великотърновци с подходящи осветление и звук на Античния театър / dariknews.bg/ архив

Откритият музей на Античен Филипопол крие огромен потенциал за културния туризъм в Пловдив, съобщи по време на откриването на втория ден от форума „Археология и градска среда" бившият зам.-министър на културата и настоящ зам.-кмет на столична община Тодор Чобанов. Той представи три направления в концепцията за изграждане на музея. Едната нишка е преобразяването на централното градско ядро на Пловдив - Античният форум и намиращия с в близост Одеон. Чобанов даде за пример проекта на арх. Румяна Пройкова, а за Одеона уточни, че е изключително подходящо място за туристическо анимиране.

Като второ направление младият археолог посочи проектът за Малката базилика. В София тайно си мечтаем да открием мозайки като тези в Малката базилика, които са прекрасни образци от Късноантичното изкуство, каза Чобанов. Тези образци трябва да се комерсиализират в най-добрия свисъл на думата, като може да се направи цех за сувенири, които са реплики на тези мозайки, уточни археологът.

Друг приоритет на Пловдив е изграждането на аудио-визуална система на Античния тетатър. Чобанов сравни начинанието с музея в Помпей. Ако се проектира добре, подобна атракция ще накара нашите приятели от Велико Търново да се поизпотят от звук и светлина, категоричен бе Чобанов. Според него сега трябва да се търси най-доброто концептуално решение Античният театър да се превърне във водеща туристическа атракция на Пловдив.

Бившият заместник на Вежди Рашидов посъветва община Пловдив да представи своето археологическо богатство на 22-ия Международен Лимес конгрес, който за пръв път се провежда в България и събира стотици делегати от цял свят. Лимес конгресите са посветени на границите на Римската империя.