Кметът отчете 100 дни управление
Кметът отчете 100 дни управление / Община Сливен

100 дни от работата на своя екип отчете кметът на община Сливен Кольо Милев. Той очерта три основни направления в работата на общинската администрация – стабилизация, рестарт на ключови проекти и нови дейности и инвестиции. През дните от 8 ноември 2012 г. е възстановен диалогът между Сливен и институциите във връзка със спрените европроекти. Възстановено е и доверието на гражданите на общината към общинската администрация.

Приемането на бюджета на общината за 2012 година е един от акцентите в тези 100 дни. „Бюджетът е прагматичен, законосъобразен, дисциплиниращ и цели 100-процентно изпълнение, обезпечаване на участие по европейски проекти и изчистване на основната част от старите задължения” – подчерта Милев.

От 1 февруари 2012 г. в общината действа нова функционална структура. Тя осигурява по-добра координация, по-ясни задължения и отговорности, отчете още кметът Милев. Извършено е 15% съкращение на щата, предстоят конкурси за 15 длъжности, назначени са 18 нови служители.

За периода общинската администрация е подготвила ново проектно предложение за Интегрирания воден цикъл на Сливен и на 20 февруари то е внесено в МОСВ. Предложението включва всички неизградени участъци, а проектът възлиза общо на 83 703 274. 41 лв., от които 77 431 938. 99 лв. са безвъзмездна финансова помощ, а съфинансирането от община Сливен е в размер на 6 271 335. 41 лв. Даден е рестарт на четири проекта, касаещи подобряване на образователната инфраструктура, корекция на Дюлева река, благоустрояване на парк „Юнак” и възстановяване на пътя към крепостта Туида.

През 100-те дни общината е кандидатствала с няколко нови проекта по различни оперативни програми. Проектите, по които работи общината са асфалтиране на улици в центъра на града; общинската инициатива „Безопасни улици”; доставка на услугата „Приемна грижа"; участие в изграждането на регионалната система за управление на отпадъците край Ямбол.

Очакват се инвеститори от Кувейт, Малта, Холандия и Германия, както и откриване на завод на „Язаки Корпорейшън” в Сливен.