Борисов уволни здравния зам.-министър Гергана Павлова
Борисов уволни здравния зам.-министър Гергана Павлова / БГНЕС, архив
Борисов освободи зам.-министъра на здравеопазването Гергана Павлова
50449
Борисов освободи зам.-министъра на здравеопазването Гергана Павлова
  • Борисов освободи зам.-министъра на здравеопазването Гергана Павлова

Министър-председателят Бойко Борисов е освободил от поста заместник-министъра на здравеопазването Гергана Павлова, съобщава правителствената пресслужба. Оттам допълват, че решението на премиера е по собствено усмотрение. Междувременно от СДС поискаха оставката на здравния министър Стефан Константинов, заради това, че е „излъгал и е стоварил вината за раздадените бонуси" в Министерството на здравеопазването върху работещите в спешната помощ.

От парламентарната трибуна заместник-председателят на здравната комисия в парламента и депутат от СДС Ваньо Шарков каза, че Константинов продължава упорито да мълчи и на въпроса има ли разследване, предприето от ЕК, по отношение на негов заместник за създаване на монополно положение на водеща фармацевтична компания.

В медиите се появи информация, че определени лекарства, произведени у нас, са до два пъти по-скъпи в България, отколкото в съседни страни.

Независим външен одит на цените на лекарствата ще поиска да бъде направен от финансовото министерство и неправителствени организации здравният министър Стефан Константинов на заседанието на кабинета в сряда. Решението за освобождаването на заместничката си Гергана Павлова той коментира така: „Това е решение на премиера. В последните дни се говори за цените на лекарствата в България и вероятно решението е продиктувано от желанието да има максимална прозрачност и да няма абсолютно никакви съмнения. Аз споделям, че министерството трябва да е безукорно. След като има някакви съмнения ето, отстранен е заместник-министър, оттук насетне най-доброто нещо, което може да се направи, е сериозен одит на всички лекарства и цените им и то нека да не е от хора, които са директно от министерството, за да няма никакви съмнения. Дори мисля да го споделя на колегите в Министерски съвет. В момента председателят на Комисията по цени и реимбурсиране е от Министерство на финансите, нека да дойдат експерти от там, ако искат и от неправителствени организации. Отворени сме, нека истината да излезе наяве".

Гергана Павлова бе назначена за зам.-министър на здравеопазването през 2010 година, когато ведомството се ръководеше от Анна-Мария Борисова. В периода от 2000 до 2004 година Павлова е работила в „Санита Трейдинг" АД, дистрибутор на лекарствени продукти и медицински консумативи. В следващите четири години е била мениджър продажби „Аптечен пазар" и в последствие мениджър връзки с клиенти и оперативна дейност в „Софарма Трейдинг" АД, национален дистрибутор на лекарствени и нелекарствени продукти и медицински консумативи. В двете години преди влизането си в здравното министерство Павлова е работила в международна консултантска компания и доставчик на данни, специализирана в сферата на здравеопазването.

Гергана Павлова е вторият заместник-министър на доктор Стефан Константинов, който напуска ведомството. Преди нея оставка подаде доктор Михаил Зортев. От създаването на правителството на ГЕРБ, Министерство на здравеопазването са напуснали седем заместник-министри и двама министри.