В съда в Пловдив обявиха личните данни на журналисти пред обвиняеми
В съда в Пловдив обявиха личните данни на журналисти пред обвиняеми / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Личните данни на журналисти - имена и ЕГН-та, бяха прочетени на всеослушание пред обвиняеми и техните близки. Това стана в Районен съд-Пловдив по време на заседанието за мярката на тримата задържани за кражба на коли - Пламен Леков, Димитър Костов и Димитър Господа. Наблюдаващият случая прокурор Николай Николов поиска от съда да бъдат снети данните на всички присъстващи в залата, тъй като делото е в самото начало и в по-нататъшния си етап би могло някой от присъстващите да бъде призован като свидетел.

Извън съдебна зала прокурор Николов заяви, че искането не е било насочено към съдебните репортери, в отговор на въпрос по кой правен казус се случи това. „Винаги има първи път”, каза съдията по делото Елена Георгиева, когато журналистите се възпротивиха да бъдат снети на глас данните им по лична карта.

От пресцентъра на Съдебната палата заявиха, че не помнят такава практика и ще проверят случая. В протоколите по делото са записани личните данни на всички присъстващи, с изключение  на служителите на съдебна охрана.

Говорителят на Районна прокуратура-Пловдив Галина Андреева заяви, че принципно колегата й има право да изиска оповестяване на лични данни заради свидетелски показания по-късно в хода на делото. Тя обаче не се ангажира с коментар защо са обявени на глас ЕГН-та на журналистите.

Новини от Пловдив