Изграждат четири общински центъра за настаняване от семеен тип
Изграждат четири общински центъра за настаняване от семеен тип / Дарик Добрич - архив

Община Добрич подписа договор за изпълнение на проект “Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги на деца в риск” – етап 2, съобщиха от кметството. Проектът е стойност 2 866 713 лева и се финансира от Оперативна програма „Регионално развитие”. Неговата цел е да постигне трайна промяна в институционалната грижа на деца в риск чрез осигуряване на подходяща и ефективна социална инфраструктура.

За целта са отредени два терена, всеки по 2500 кв. м., на които е предвидено да бъдат изградени четири Центъра за настаняване от семеен тип и да бъде оформено прилежащото им дворно пространство. Изградената социална инфраструктура ще бъде изцяло обзаведена и оборудвана със средства по проекта. Центровете ще предоставят социални услуги по отглеждане и възпитание на деца,  лишени от родителски грижи в среда, близка до семейната. Осигурената жизнена среда ще бъде адекватна за пълноценното израстване, развитие, социално включване и равен достъп на децата и младежите с увреждания, информират от общината.

Капацитетът на четирите центъра е 56 деца. Предвижда се в сградите да бъдат настанявани и възпитаници на Дома за деца с умствена изостаналост в Крушари.