Емел Етем: Мерките срещу бедствията се подценяват, ДПС са щатните виновни
Емел Етем: Мерките срещу бедствията се подценяват, ДПС са щатните виновни / снимка: Sofia Photo Agency
Емел Етем: ДПС обикновено е мишена, когато някой трябва да се измъкне
50323
Емел Етем: ДПС обикновено е мишена, когато някой трябва да се измъкне
  • Емел Етем: ДПС обикновено е мишена, когато някой трябва да се измъкне

Всичко, което беше започнато от миналото правителство като стъпки за борба с бедствията, беше спряно от кабинета на ГЕРБ. Това обяви в специално интервю за Дарик бившият министър на извънредните ситуации Емел Етем. След дълго медийно мълчание тя призова за приемственост в работата на властта точно в тази област. Според нея пожарната и екипите на Гражданска защита трябва да са обособени, но нито под шапката на полицията, нито на военните, защото тази практика е пагубна за спасителните екипи и страната.

С бедствията не трябва да се прави политика

„Без да се политизира кой какво е свършил, далеч съм от мисълта някой да ме похвали за това, което съм свършила, но трябва да оценим служителите и експертите, които имаме в различните сфери, опита, който имат, не да ги зачеркваме и да ги изгоним дори", коментира още Етем. Запитана защо обаче тъкмо тази сфера се използва най-често за политиканстване, тя посочи: „Може би затова и Всевишният ни наказва по този начин, че политиканстваме, а не запретваме ръкави да свършим тези неща. Може би аз не съм свършила всичко, което е било необходимо - дали времето не ми е стигнало, дали четири години са достатъчно или не, дали съм имала средства или не, това са други теми. Но важното е, че след мен нещата съвсем спряха".

„Имаше системи, които трябваше да се доизградят. Това, което се направи и се формираха отряди във всяка една област за действие и се екипираха - с цената на това да кажем „абе, вие сте хора на Емел Етем и няма да ви ползваме" е престъпление по-скоро, отколкото геройство", коментира бившият министър.

Затова по думите й било добре и днешните управници да знаят, че с „политиканстване на тази тема доникъде няма да стигнат". Няколко пъти тя призова ГЕРБ да използват опита дотук, а не да стартират всичко от нула. „Поради факта, че сме подценили или омаловажили дадени отговорности се оказва днес, че отново се повтарят грешки", посочи Емел Етем.

„Заявих на министър Цветанов в ония 10 минути приемо-предаване на властта през 2009 г., че съм готова винаги да помогна с опита си. Негативният опит, който имахме, ни даде много уроци, от които си извадихме поуките и започнахме да систематизираме тези неща, а това не е малко", допълни тя.

Оповестителната система е трябвало да приключи през 2011-та

Едно от спрените неща, стартирани от миналото правителство, е въвеждането в цялата страна на сиренно-оповестителната система, с която миналото правителство успя да покрие 35% от населението на България. „2011 г. лятото трябваше тази система да е завършена. И днес в село Бисер кметицата щеше да натисне само едно копче, с което да се оповестят всички хора. Никой не трябва да подценява опита на предходните, защото все има добри неща, които са направени, които трябва да бъдат продължени", добави Емел Етем.

Тя разказа, че няма представа колко средства са били нужни за довършването на системата. Изграждането й се планирало и изчислявало на етапи, ползван е австрийският опит, но сирените трябвало да стигнат дори до най-малката махала.

Втората част от тази система била оповестяването на всички органи, които трябва да реагират при бедствия. „Тази система е изградена в цялата страна и тя функционира и се чудя защо тя не беше задействана при последното бедствие", коментира бившият вицепремиер. Тя обясни, че чрез тази система със SMS получават сигнал за реакция всички длъжностни лица, за да се явят на място. За целта имало списъци в областните центрове с телефони, които се актуализират. „Става въпрос за натискането на едно копче", добави Емел Етем.

Компютри са взимани от центровете за оповестяване в областите

По нейна информация обаче в голяма част от областните центрове /Оперативните координационно-информационни центрове - ОКИЦ/ са взети компютрите, които били свързани с тази модерна система. Eмел Етем допусна, че става въпрос за неразбиране от страна на служителите на МВР по места, след като ведомството прие функциите на закритото Министерство на извънредните ситуации. Затова и тя не знае дали в Хасковската областна управа е в пълен комплект системата и защо не е задействан сигнала.

„С тази система се гарантира бързото реагиране на спасителните сили, а не да се струпват на едно място високите рангове в държавата и да поемат на ръчно управление", обясни Етем. И допълни, че ако се случи бедствие на няколко места в различни точки на страната, много би се раздвоил или разтроил премиера и министрите къде точно да отидат.

Пожарна и ГЗ в едно звено, но не в полицията или при военните

Не се гледа със сериозно око на политиката за борба с бедствията, констатира Емел Етем. Тя припомни, че в годините Гражданска защита е била към военните и към полицията. „Психиката на военните и офицерите в МВР няма нищо общо със спасителните дейност. Още тогава изразих съмнение за начина на структуриране на тези сили. Констатирах, че има някаква състезателност между всички сили - някак с пренебрежение се е гледало на дейността на пожарната и гражданската сила. Тези сили трябва да се обособени на едно място, в общо звено, но не трябва да бъдат нито към МВР, нито към пожарната", обясни бившият вицепремиер.

Динамиката на спасителните дейности не чака висшестоящият да ти издаде заповед, както е реда при военните или в полицията, посочи Емел Етем. По думите й „бързината не се дава с команди, а се обезпечава с модерна съвременна техника, с която екипите на Гражданска защита бяха оборудвани, но това малко се знаело сега в МВР". Според нея значителна част от експертите в спасителните дейности са пенсионирани, други били понижени в рамките на системата на полицията. Стигало се до там и служители на пожарната да взимат оборудване от екипите на бившата Гражданска защита. „Не може да се компенсира недостига на средства и оборудване в едната система, като разрушаваш другата", каза Емел Етем.

Тя подкрепи тезата, изразена и от еврокомисар Кристалина Георгиева, че е добре работата на спасителните екипи в страната да бъдат на пряко подчинение на премиера. „Къде ще бъдат силите е управленски въпрос, който може да се дискутира, но е важно да не бъдат в едно от двете министерства", посочи Емел Етем. И допълни, че е добре този, който ще отговаря за тези дейности, да му се чува думата в държавата.

Бившият вицепремиер е категорична, че пожарната и екипите на бившата Гражданска защита трябва да бъдат обединени, а не противопоставяни. „В годините, в които работих като министър, от едната ми страна стоеше шефът на пожарната, от другата страна - на Гражданска защита. Исках да им внуша, че имат една обща мисия, защото от конкуренцията страда населението", разказа Емел Етем.

„Да не търсим кого да обесим, а да си вършим работата"

Запитана защо не обвинява премиера или вътрешния министър заради бедствието в Бисер Емел Етем каза, че това е най-лесният начин. „По-добре е да мислим как да не стигаме дотам да се питаме персонално кого ще обесим. По кого сега да стреляме, кого да обвиним, кой не ни харесва, за да го обявим за виновен. По-добре е да мислим как да си изпълняваме по-стриктно задълженията, без да ги прехвърляме, допълни тя.

По повод лансираните обаче възможности опозицията да поиска вот на недоверие заради политиката срещу бедствията Емел Етем обясни, че е нормална политическа практика. Когато имаме готовност, ще ви обявим решението си и ще ви го кажем, посочи тя. Но допълни, че има сериозни критики срещу вътрешния министър. „Много функции има, за които отговаря министър Цветанов и напоследък доста критики търпи по тях. Както защита на населението при бедствия и аварии, така и мониторинговият доклад. Човек трябва да си преценява колко дини под една мишница може да носи", допълни тя.

По думите й оценка за направеното в областта на борбата с бедствията през мандата на миналия кабинет е дала Европейската комисия, защото страната ни е получила поста на еврокомисар, работещ тъкмо в тази област.

ДПС било обичайната мишена и виновник за всички беди

На въпрос дали нямаше да й бъде по-лесно, ако е имало поне един осъден за бедствието в Цар Калоян през 2007 г, тя посочи, че е обвинявана за какво ли не, но е далеч от мисълта да дава акъл на съда как да си върши работата. „Сигурно е имало човешка грешка в годините, която да е довела до тези жертви, но по-важното е да си гледаме работа всички институции, защото когато се стигне до грешката и да обвиниш един човек, да го затвориш, няма да върнеш живота на хората", обясни Емел Етем.

Тя беше категорична, че по времето, в което е ръководила Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, не са отпускани пари за язовир „Иваново", предизвикал водното бедствие в Бисер.

„ДПС обикновено е мишена винаги, когато трябва да се измъкне който и да е. Това сме го видели и по времето на Костов, имаше го и по времето на НДСВ, и по времето на тройната коалиция. Виждам, че сега и на ГЕРБ им е много удобно, ако искат някого да обвинят. Ние сме щатните виновни, заподозрени за всички беди, но има закони, документи, има архиви, по които може да се провери", каза бившата министърка.

Тя попита защо днес в сайта на правителството не се публикуват всички решения на междуведомствената комисия за отпусканите пари за възстановяване, както е правил миналия кабинет.

На въпрос трябва ли ДПС да мълчи виновно по темата „бедствия", Емел Етем беше категорична: „Напротив, трябва да са благодарни на ДПС, че ние толкова години нито политизираме, нито създаваме истерии около това, което не се случва. Ако имам персонална вина като министър за нещо, готова съм да я понеса. Проверки са ми правени всякакви - и по време на управлението ми, и след това, но до ден днешен не съм осъждана, нито съм получила известие за нарушение на законите на страната".