Еврокомисарят по здравеопазването ни подкрепи за забраната на тютюнопушенето
Еврокомисарят по здравеопазването ни подкрепи за забраната на тютюнопушенето / Sofia Photo Agency

Забраната на пушене на обществени места не е война, а е част от грижата за здравето на хората. Това коментира в парламента европейският комисар по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали, който се срещна с депутати от комисията по здравеопазване. Много се радвам за решението на правителството и я подкрепям, допълни Дали. По думите му няма опасност от отлив на посетители в заведенията.

По-рано при срещата си с министър-председателя Бойко Борисов и здравния министър Стефан Константинов еврокомисар Дали също е изразил пълната си подкрепа за България, относно предложените промени в Закона за здравето, чрез които се предвижда въвеждането на забрана за тютюнопушене в закрити обществени места.

„Готови сме да окажем цялата необходима помощ и съдействие за въвеждане на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. Целта на инициативата е да имаме устойчиви системи на здравеопазване, да опазим здравето на хората", е заявил еврокомисар Дали, цитиран от правителствената пресслужба. Той е допълнил, че Европейската комисия винаги насърчава държавите членки, които въвеждат промени в тази насока в своите законодателства.

Еврокомисарят по здравеопазването ни подкрепи за забраната на тютюнопушенето
netinfo

От своя страна премиерът Борисов е съобщил пред еврокомисар Дали, че одобреният от правителството законопроект предстои да бъде гласуван в Народното събрание, където очаква да бъде подкрепен от управляващата партия.

Вчера Парламентарната здравна комисия прие единодушно промените в Закона за здравето, които регламентират пълната забрана за пушене на закрити обществени места и в близост до училищни дворове и детски площадки.