Дарението на ГЕРБ за с. Бисер е законно, обяви Сметната палата
Дарението на ГЕРБ за с. Бисер е законно, обяви Сметната палата / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Дарението на ГЕРБ за с. Бисер е законно, потвърди Сметната палата
50227
Дарението на ГЕРБ за с. Бисер е законно, потвърди Сметната палата
  • Дарението на ГЕРБ за с. Бисер е законно, потвърди Сметната палата

Намерението на ГЕРБ да дари 1 млн. лева от държавната си субсидия за пострадалите от бедствието в село Бисер е законно. Това е потвърдила в писмо до партията Сметната палата, разказаха пред журналисти Димитър Главчев и Александър Ненков, които са членове на контролната комисия на управляващата политическа сила.

В писмото като финален извод е записано: "Политическите партии могат да правят разходи за дарения, когато безвъзмездното разходване на партийни средства е напълно юридическо, легитимно според закона за политическите партии и допълващия го закон за юридическите лица с нестопанска цел".

"Силно се надявам, че след това писмо и другите партии ще започнат да постъпват по същия начин, по който постъпихме ние, тъй като над тях няма да виси дамоклевият меч на незаконността", заяви Димитър Главчев.

"Според мен е изключително неуместно и най-малкото неморално да се обвинява политическа партия ГЕРБ в евтин популизъм, тъй като, откакто съществува партията, а преди това и сдружението, винаги са участвали и са се включвали във всякакви благотворителни инициативи. Всяка година както парламентарната група, така и политическата партия винаги сме дарявали в различни каузи, така че това не е нещо ново", подчерта Александър Ненков.