Археологът на годината дари отличието си на търновския музей
Археологът на годината дари отличието си на търновския музей / DarikNews.bg

Наградата си "Археолог на годината" подари на Регионалния исторически музей Павлина Владкова. Тя получи приза в началото на тази година на официална церемония в Археологическия музей в София. Петима археолози бяха отличени, като Павлина Владкова беше единственият археолог, работещ извън столицата. Тя получи плакет и грамота, които вчера подари на музея.

Павлина Владкова работи в отдел „Археология" на Регионалния исторически музей във Велико Търново. От години тя проучва Нове край Свищов и римския град Никополис ад Иструм. В Нове работи заедно с два полски екипа. Единият е от Варшавския университет и е под ръководството на проф. Пьотр Дичек и проф. Тадеуш Сарновски. Другият е от Познанския университет и е с ръководител д-р Анджей Биернацки.

Поляците финансират разкопките край Свищов вече 50 сезона. А тази година Нове ще бъде в центъра и на световния Лимес конгрес. Всички доклади на близо 700-те специалисти ще бъдат посветени на лагера, който остава най-добре проученият лагер по целия Долен Дунав.