• Размер на шрифта:

Затварят до 70% от фирмите за изкупуване и рециклиране на метални отпадъци

15 февруари 2012 08:24 | Автор: | Надя Хамдан

Затварят до 70% от фирмите за изкупуване и рециклиране на метални отпадъци
През юни Гражданска инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали организира протестен митинг срещу новия Закон за управление на отпадъците в България. © снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова  

70% от фирмите за изкупуване, третиране и рециклиране на метални отпадъци трябва да затворят заради липсата на Общи устройствени планове в съответните общини. Това алармират от Гражданска инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали и тяхното рециклиране.

До днес всички фирми, притежаващи лиценз за такъв вид дейности, трябва да представят в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) скица или друг удостоверителен документ, доказващ, че площадките им изпълняват изискванията на ЗУО. В противен случай засегнатите площадки се заличават от лиценза за извършване на дейности или лицензът се прекратява служебно и търговецът е длъжен да преустанови дейността си.

Според тях 70% от фирмите в бранша ще затворят, а 177 общини остават без такива площадки от днес заради липсата на общ устройствен план. Само в 87 общини, които имат общ устройствен план (за цялата община или за част от нея), фирмите за изкупуване и рециклиране на черни и цветни метали, могат да продължат да работят и да откриват нови площадки.

Металните отпадъци от цялата страна ще се транспортират и натрупват само на територията на тези общини. Ограничението се въвежда с промените в Закона за управление на отпадъците, защото разпоредбите предвиждат, дейностите с отпадъци от черни и цветни метали да се извършват само на площадки, разположени на територии, определени с общи устройствени планове за производствени и складови дейности, на пристанища за обществен транспорт с национално и регионално значение и на обекти на железопътната инфраструктура със стопанско предназначение.

Според Гражданската инициатива това е в противоречие с разпоредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ), който допуска в определени случаи подробен устройствен план (ПУП) да изпълнява ролята на общ устройствен план на населеното място. 80% от изградените площадки на територии без общ устройствен план ще бъдат закрити, а направените инвестиции, напълно загубени.

До момента само 200-те фирми, членове на Гражданската инициатива, са направили около 40 млн. лева инвестиции в площадки, оборудване и специализирани машини, които са получени чрез кредити или лизингови институции през последните 10 години. По предварителни данни, за 2011 г. фирмите са внесли в държавния бюджет над 3 млн. лева корпоративен данък и още толкова данък за физически лица, които предават метални отпадъци.

Собствениците на потърпевшите фирми, членове на Гражданската инициатива, съобщават, че ще сезират Европейският съд по правата на човека в Страсбург за нарушаване на правото на собственост, както и за финансово обезщетение от държавата за направените инвестиции по места.Етикети: фирми отпадъци, отпадъци метали, Закон отпадъци, скрап

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#8

ss - 15.02.2012 г. 12:51:35

Средно ниво ..!?Бизнеса се е \"поверен\" на ОРГАНИЗИРАНАТА престъпност.Парите са сериозни.Изкупните цени за някои метали в чужбина са 10 пъти по-високи.Да не говорим и за прането..Затова и \"цъфти\" години години...смучейки от джобовете ни.А сега идва ред на окрупняването и пренареждането и на корпорациите с размити управленски бордове.Както е станало с казината в Лас Вегас или боклука на Ню Йорк например.А и подхранва косвено съотношение 1 затворник:4 (полицая+охранители) чиито заплати се изработват от другите.Така че плащаме заплатите на престъпниците.Плащаме да стоим НИЕ зад решетки и на още 4-5 човека да ни пазят от тях.И плащаме още веднъж когато ни окрадат лично или косвено покривайки загубите на монополистите и застрахователите.И така смъкват по 3,4,5...n кожи от убита котка...Да е*а ш**бания свят

#7

sky - 15.02.2012 г. 11:57:00

Да ги закрият незабавно !!! Цигонорите с тяхното препитаване разграбиха всичко !
Вдигнаха даже и железните пружини от креватите на вилата ми, а тя е от 70те години .

#6

Анти колос - 15.02.2012 г. 11:18:42

Не 70 а 100%. или да бъдат само държавни и общински фирми.

#5

f - 15.02.2012 г. 11:11:28

Печката трябваше да напише:"Не ни взимайте КРАДЕНЕТО" :)

#4

ирис - 15.02.2012 г. 10:08:06

това е добре,остава и да бъде изпълнено,не е възможно безнаказано да се краде и да се унищожава държавна собстъвеност за милиони всяка година,малцинствата няма да са доволни,но има много пустеещи земи и вмвесто да рушат ,да почнат да градят и да се изхранват с труд

#3

Пешо - 15.02.2012 г. 09:15:34

Ако държавата наистина иска да въведе ред в тази дейност изискванията трябва да са жестоки както към фирмите които изкупуват скрап, така и към субектите които предават метални отпадъци. Ако всички пунктове са оградени добре, разполагат със сериозна охрана и имат изградено видеонаблюдение на касата и на кантарите, както и в целия район на пункта, ако се забрани на физически лица да предават цветни метали, а фирмите да си получават парите само по банков път след надлежно изготвени документи за произхода на метала, ако в град от 100000 души има не повече от два- три пункта които постоянно се контролират от икономическа полиция, ако пунктове за скрап могат да се изграждат само в общински центрове, в които има управление на МВР, което да осъществява постоянен контрол върху дейността на пункта и ако за нарушения на реда се отнема лиценза без право на практикуване на тази дейност, тогава мисля, че тези \"развъдници на престъпност\", както ги нарича основателно #1 ще могат да придобият вид на нормални и коректни фирми.
Всичко друго е \"шменти капели\" и борба за завземане на печеливш бизнес под благовидното желание да се създаде ред. За сега адмирирам началото на тази реформа, но не съм оптимист, че помислите са чисти.

#2

сега е ваш ред да ревете - 15.02.2012 г. 09:12:26

Генерират предтъпност от най-ниско до средно ниво.Изключително закъсняло е закриването им.А на тия дето реват,отговорът е-сами сте си виновни,по-вобре ревете сега вие,защото народът плака 22 години

#1

анонимен - 15.02.2012 г. 08:34:03

Отдавна трябваше да се закрият тия развъдници на престъпността - защо не приеха да имат камери?Защото масово се изкупват крадени вещи - полицията първо там обикаля, като има сигнал за кражба, тия фирми са съучастници в престъпления.

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Тя: Къде си, няма ли да се прибираш най-после? Той: Спомняш ли си магазина, в който си хареса онези перлените обички? Тя: Да, мило!! Той:… Виж още