Студената вълна изтощи Европа и предизвика уникални рекорди
Студената вълна изтощи Европа и предизвика уникални рекорди / снимки: Reuters, архив

Продължават своеобразните рекорди във връзка със сибирската студена вълна, която по последни данни е отнела живота на над 480 души в Европа, предаде Франс прес.

Франция отчете рекордно в историята си потребление на електричество. Към 19 часа в сряда вечерта консумацията на електроенергия достигна 101 700 мегавата, като така се подобри рекордът от предната вечер от 100 500 мегавата. Потреблението на природен газ във Франция също счупи рекорд вчера от 3395 гигавата на час.

Във Франция студът стана причина за скок в продажбите на палта и на канадки, както и на шалове, шапки и ушанки. На огромен успех се радва и терморегулиращата се тениска Термолактил, пусната в продажба от компанията Дамарт още през 1953 г. В разгара на студента вълна от тениската са продадени 300 милиона броя. През последните 15 дни е отчетен ръст от 255 процента в продажбите й, предаде Франс прес. Пак във Франция министърката на младежта Нора Бера трябваше да изтрие от интернет съвети, свързани със студа, които й навлякоха подигравки, предаде Ройтерс. В блога си тя препоръча през уикенда на бебетата, на възрастните хора, на болните и на бездомниците да не напускат домовете си заради студа. Препоръката към последната категория хора именно породи критиките и присмеха към министърка и наложи корекция на препоръката й, предава БТА. Отново във Франция 34-годишен мъж се опита да се самоубие, като скочи от мост в Елзас, но се озова върху ледена повърхност, вместо във водите на реката под моста и така оцеля. Пожарникари се намесиха, за да изтеглят мъжа от заледената река.

Студената вълна изтощи Европа и предизвика уникални рекорди
netinfo

Германия, която реши да се откаже от ядрената енергетика до 2022 г., трябваше да прибегне за първи път до реакторите, които бяха изключени от мрежата, но запазени като резерв в случай на извънредна ситуация, предаде Франс прес, като се позова на в. "Ханделсблат". Пет от осемте германски реактора, спрени през лятото, се намират в югозападната част на страната, където ситуацията е особено тежка. Положението е затруднено и заради износа на ток към Франция.

В Италия жертвите на студа са най-много от цяла западна Европа - 40. Става дума за жертви на студа, но и на катастрофи, причинени от сложните метеорологични условия, съобщава в. "Кориере дела сера". Студената вълна извади от строя метрото в Торино. Няколко станции бяха наводнени заради спукани тръби. Пак в Италия лед покри някои от каналите на Венеция.

В голяма част от територията на Турция нахлу нова студена вълна, която предизвика смущения във въздушния и шосейния транспорт, предаде Анадолската агенция, предава АФП. Поради обилните снеговалежи са затворени над 2000 локални пътища в централната, източната и югоизточната част на страната, където са затворени училища в редица провинции и региони. В източната провинция Игдир на границата с Армения е регистрирана температура минус 22 градуса по Целзий. Поради заледяване и студ са отменени 84 международни полета от летището в Истанбул. За поледица се съобщава и в Анкара, където миналата седмица беше регистрирана температура 20 градуса, незапомнена от 30 години насам.

Студената вълна изтощи Европа и предизвика уникални рекорди
netinfo

Общо 126 кораба бяха блокирани от ледовете в Керченския проток, свързващ Черно и Азовско море, който замръзна, след като от няколко дни Украйна е обхваната от полярен студ, съобщи украинското министерство на извънредните ситуации, предава АФП. "126 кораба, от които 120 чуждестранни, са блокирани в Керченския проток", съобщи министерството, без да уточнява под флага на кои страни плават корабите, от кога са блокирани и колко хора има на борда.

На място са изпратени ледоразбивачи, но те не могат да помогнат на корабите да излязат от протока заради лошото време, снеговалежа и силните ветрове, допълва министерството в комюнике. Плаването на фериботите, свързващи украинския полуостров Крим с руската област Краснодар чрез протока, беше прекратено за неопределено време, уточни същият източник. От края на януари Украйна е обхваната от полярен студ. Днес температурите в цялата страна варират между минус 11 и минус 17 градуса по Целзий, но в някои области през нощта може да паднат до минус 20 и дори до минус 30 градуса по Целзий, съобщиха метеоролозите.

Студената вълна изтощи Европа и предизвика уникални рекорди
netinfo

В Холандия пък се надяват на още по-студено време, за да може да се проведе едно култово състезание - надбягването с кънки по 200 километра заледени канали в провинция Фрислант, предадоха световните агенции. За последно това състезание се е провеждало през 1997 г. Необходима е 15-сантиметрова ледена покривка, но засега властите на провинцията казват, че това условие не е изпълнено и през уикенда се очаква дори леко топене на снега и на леда. Обикновено състезанието, наречено Надпреварата на 11-те града, привлича около 2 милиона участници.

Според метеоролози студената вълна в Европа ще продължи до края на февруари, припомня фенският сайт на телевизия Евронюз. Същевременно любопитен феномен беше наблюдаван и заснет във Флорида, предаде електронното издание на в. "Кориере дела сера". В Панама сити имаше облачно цунами - феномен при който топлият и влажен океански или морски въздух се изкачва нагоре, кондензира се и връхлита небостъргачите сякаш е огромно облачно цунами.