Уникален музей в Бърдарски геран
Уникален музей в Бърдарски геран / Снимка: Светлана Караджова

Банатското българско село Бърдарски геран се слави с обичта към миналото и традициите. Освен, че в него е единственият етнографски музей в общината, наречен „Банатска къща", създаден през 1987 г. по повод  честването на 100-годишнината на селото, жителите му имат забележителен нюх за стойностното и са страстни колекционери.

Пример за това е уникалният музей, който създаде в къщата си Стефан Франев - най-младият любител музикант  от фамилията Франеви, където любовта към музиката се предава от баща на син от  поколения. Стефан свири на тромпет от четиригодишен и бързо успява да се включи в състава на селския „оркестър за сватби и погребения", намерен „Банатска духова музика".

Интересът към старинните предмети започва още от първия му досег до някогашните музикални инструменти, грамофони, носии, предмети на бита. Започва да събира от възрастни хора различни предмети, които те му дават с желание, той като смятат вече за ненужни. Стефан разказва как много често като е питал някоя баба дали има стара ютия или нещо друго, тя му е казвала да се качи сам на тавана и да си вземе каквото намери за колекцията. Така спасява от забвение и разрушение много ценни вещи, които сега са забележителни експонати в сбирката му.

Хоби, което младият мъж е превърнал в нещо много повече - в обич към родното, към миналото, към традициите, към Бърдарски геран. Пожелаваме му да продължава да увеличава колекцията си и да се грижи за нея, пазейки духа на банатските българи и в дребните детайли на един отдавна изчезнал бит.