Габрово

Въвеждат целодневно обучение за всички ученици в средищните училища

8 февруари 2012 13:31 | Автор: Мариета Стоянова

Въвеждат целодневно обучение за всички ученици в средищните училища
© Dariknews.bg  

800 средищни училища в цялата страна ще бъдат обхванати по проект "Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация", съобщи във Велико Търново главният секретар на Министерството на образованието, науката и младежта Красимир Вълчев. Той представи параметрите на проекта на работна среща в старта столица, на която присъстваха директори на средищни училища от три области - Велико Търново, Габрово и Търговище.

Проектът, който стартира от този месец, предлага нов, комплексен подход по отношение на организацията и финансирането на целодневното обучение. За целта се отпускат 180 милиона лева от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", каза Вълчев.

Нов момент е целевото финансиране на целодневното обучение на всички ученици, без оглед на това в кой клас са и дали са пътуващи или местни. Проектът се изпълнява от Министерство на образованието, младежта и науката, а средищните училища и Регионалните инспекторати по образованието участват в техническото и финансовото изпълнение на дейностите по проекта. По това направление средищните училища ще получават годишно по 427 лв. на ученик.

Основната цел е да се подпомогне процеса на поетапно въвеждане на целодневна организация на учебния ден за всички ученици от първи до осми клас, включително. Предвижда се организиране на групи в извънкласни дейности в различни направления, обясни Красимир Вълчев.  Етикети: целодневно обучение, средищни училища, проект, Красимир Вълчев, Габрово

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
 • 2
 • »
#16

mama - 07.05.2012 г. 09:07:01

Към №8 Средищно училище е училище в което учат деца от няколко селища. След като закриха училищата по селата бяха обособени такива училища. Занималнята не е задължителна за децата в големите градове, така че не виждам причина за гнева , който се излива. Вярно е че децата не издържат, но аз лично познавам родители, които водят децата сутрин рано на училище и ги прибират последни т.е. всичко е въпрос на личен избор.

#15

Nadejda Vasileva - 29.02.2012 г. 14:10:20

Здравейте, като проект и на хартия всичко изглежда много добре. А някой помислил ли е за децата които пътуват от едно населено място в друго, както моето дете. Сега става в 06,00ч тръгва с ученически автобус в 07,00ч от кадето живеем и в момента автобуса ги връща в 16,30ч Това са 17,00часа на крака с обувки, дрехи... и прочие а от 1,03,2012г ще ги прибират обратно в 18,00ч Може ли някой да ми обясни какво е нормално и полезно в този случай за един млад организъм. Да не говорим че като се прибере трябва да учи. Защото там просто не се учи слетобяд. Всичко е за пари нито учителите нито някой друг е заинтересован за децата.
Единственно само бюджета на училището ще е по добре. Дано тогава им стигнат заплатите на учителите, възпитателите и директорите. За тези години в училище нито веднъж не саги завели на изкурзия и ли на нещо впрочем първата година имаше ама бе само за някои подбрани деца Защо? Абе каквото и да се прави каквито и проекти да се спускат единственна облага ще има само за звеното в училището, а не и за децата които учат там.

#14

родител - 09.02.2012 г. 15:12:40

Искам да ви кажа , че и аз съм против това целодневно обучение. Нямам нищо против да се набави необходимия хорариум на учителите, но това да държиш едно дете цял ден в училище...за мен е прекалено. От моите наблюдения децата май само играят в тъй наречените сега занимални/ това съм го виждала /, имам и съмнения че домашните им се пишат от учителите в " занималнята "- дано греша . От друга страна децата по мое мнение и така са си по цял ден на училище- дъщеря ми учи в елитна гимназия и няма ден в който да се прибира по-рано от 15.00 ч - пътят между нашата къща и училището е 7 мин пеш. Нека всеки родител има избор да реши за това целодневно обучение.

#13

Емо - 09.02.2012 г. 10:50:40

Трябва да има избор. За някой може да е добре, но аз не считам че това е добро решение и съм против налагането му като задължителна форма.

#12

ники - 09.02.2012 г. 08:50:39

Експериментът с моето дете продължи точно два дни и си го прибрах. Занималнята е подходяща за родители , който нямат възможност да се занимават с децата си или нямат желание. Нивото на обучение пада много ниско и вечерта трябва да отделиш поне два часа .

#11

Ей, държавници - 09.02.2012 г. 08:12:21

Нас, че ни съсипахте - съсипахте ни. Не посягайте поне на децата ни. Оставете ни избор. Може за някои родители това да е добре но за други - не е. Нека сами да решаваме какво да правим с децата си. Трябва ли да ги отписваме от средищните училища. Защото и това ще стане.

#10

До № 7 - 09.02.2012 г. 08:08:43

Като виждам начина ти на изразявани си мисля колко умни и начетени са били твоите родители, че са те възпитали такава. А може би си била в целодневно училище и си се прибирала вкъщи само да спиш, тогава те нямат вина. Виновно е училището, нали? Бъди здрава и умна.
От един прост родител.

#9

До Микаела - 09.02.2012 г. 08:06:11

Преди да се пробваш на компютъра и да обиждаш хора, които не познаваш, рподи си едно дете/ако нямаш/ проследи развитието му и тогава давай оценки. Ако пък имаш, можеш да си го дадеш и на седмично училище, ако намериш такова, че да можеш, колкото може по-малко грижи да имаш за него. Хем ще си свободна, хем с пълно право ще обвиняваш учигтелите, ако има проблеми, защото ти няма кога да ги усетиш.

#8

mmm - 08.02.2012 г. 22:14:18

Какво е "средищно" училище?

#7

Микаела - 08.02.2012 г. 19:02:30


като гледам колко прости родители пишат тук, не се учудвам вече защо нивото е такова

 • Страница:
 • 1
 • 2
 • »

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Диpектоp на мебелна фабpика отишъл в командиpовка в Паpиж. Вpъща се и разказва впечатления: - Страшен град! Какви улици, какви магазини! - А жените? -… Виж още