Въвеждат целодневно обучение за всички ученици в средищните училища
Въвеждат целодневно обучение за всички ученици в средищните училища / Dariknews.bg

800 средищни училища в цялата страна ще бъдат обхванати по проект "Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация", съобщи във Велико Търново главният секретар на Министерството на образованието, науката и младежта Красимир Вълчев. Той представи параметрите на проекта на работна среща в старта столица, на която присъстваха директори на средищни училища от три области - Велико Търново, Габрово и Търговище.

Проектът, който стартира от този месец, предлага нов, комплексен подход по отношение на организацията и финансирането на целодневното обучение. За целта се отпускат 180 милиона лева от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", каза Вълчев.

Нов момент е целевото финансиране на целодневното обучение на всички ученици, без оглед на това в кой клас са и дали са пътуващи или местни. Проектът се изпълнява от Министерство на образованието, младежта и науката, а средищните училища и Регионалните инспекторати по образованието участват в техническото и финансовото изпълнение на дейностите по проекта. По това направление средищните училища ще получават годишно по 427 лв. на ученик.

Основната цел е да се подпомогне процеса на поетапно въвеждане на целодневна организация на учебния ден за всички ученици от първи до осми клас, включително. Предвижда се организиране на групи в извънкласни дейности в различни направления, обясни Красимир Вълчев.