Студът продължава да сковава Европа, нови жертви в Полша и Чехия
Студът продължава да сковава Европа, нови жертви в Полша и Чехия / снимка: Reuters, архив

Починалите от премръзване в Полша след нахлуването на студена вълна преди 11 дни вече са 68, след като през изтеклото денонощие бяха регистрирани нови 6 смъртни случая. Това съобщи полската полиция, предаде Франс прес. Най-ниските температури в страната се покачиха от вчера до минус 12 градуса, след като през уикенда термометрите на места показаха минус 24.

Повечето жертви са клошари, често пъти замръзнали до смърт в нетрезво състояние. Полицията редовно призовава гражданите да бъдат бдителни и да сигнализират пред властите къде се събират бездомници.

Вече над 100 са жертвите на студовете в Полша от началото на ноември, припомня агенцията. Студената вълна е свързана също с много пожари и отравяния с въглероден окис поради използване на дефектни отоплителни уреди. От 27 януари в Полша са избухнали над 4 хиляди пожара с общо към 30 жертви и близо 200 пострадали. През последното денонощие 22-ма са получили отравяне с въглероден окис и двама от тях са починали.

44-годишен мъж загина от студ в дървена колиба край Прага, съобщи чешката полиция. Местните органи на реда не водят статистика, но според агенция ЧТК студената вълна е взела около 20 жертви в страната. Вече две нощи край границата с Германия е регистрирана температура минус 39,4 градуса, посочва АФП.

Студът продължава да сковава Европа нови жертви в Полша и Чехия
netinfo

Необичайно студеното време и обилните снеговалежи в Италия продължават, пише в. "Кориере дела сера".

Очаква се пикът на студа и снеговалежите да бъде в петък и събота. Тогава ще вали много силно сняг дори в равнините. Обилни снеговалежи са прогнозирани за Рим и цялата околна област Лацио. Местинте власти вече си навлякоха доста критики, че не могат да се справят със ситуацията. Ще вали сняг и в южните области Кампания и Пулия, както и в Емилия-Романя и Марке.

В Милано бяха регистрирани рекордно ниски от 1956 г. насам температури. На летище Малпенса термометрите отчетоха минус 18 градуса по Целзий. През 1956 г. термометрите там отбелязаха 17,8 градуса по Целзий, предава БТА. По последни данни само вчера студът е отнел живота на 7 души в Италия.

Заради влошените метеорологични условия са намалени доставките на руски и френски газ за Италия. Правителството следи ситуацията внимателно в тази област и е получило уверение от ЕС, че Брюксел ще му окаже помощ. За първи път социалните мрежи Туитър и Фейсбук също помагат на италианците да следят каква е метеорологичната обстановка.

Засега не са регистрирани тежки катастрофи в страната заради влошените условия на няколко магистрали.

В провинция Акуила бяха забелязани два вълка близо до градчетата Сконтроне и Кастел ди Сангро, което породи притеснения, че рекордните студове ще привлекат вълците към населените места. Оказа се, че това са два сибирски вълка, избягали от местен зоопарк, които бяха уловени.

Австрия обяви, че е спряла корабоплаването по Дунав заради образуването на ледена кора на някои участъци от реката, а също поради замръзването на главната водна артерия на Европа в района на Братислава и на територията на Германия недалеч от границата с Австрия. Това съобщи говорителят на службата за речни превози Райнхард Фордервинклер, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той напомни, че в зимните месеци често се случва корабоплаването по Дунав да бъде спирано заради ледоход по реката, но "ледената блокада" не продължава дълго, тъй като силното течение бързо отмива леда. Необичайното тази зима е, че ледът скова реката почти мигновено, посочи австрийският представител. Засега метеоролозите не се ангажират с прогноза колко време ще се задържи ледът в Дунав.

Силен снеговалеж наруши работата на международното летище във Виена, съобщи ИТАР-ТАСС. За една нощ в австрийската столица и околностите й паднаха 15 см сняг, което сериозно усложни обстановката в източната част на страната, които вече от седмица са под леденото дихание на мощен антициклон. Самолетите излитат и кацат със закъснения, съобщи представител на летище "Швехат". Причината за забавените излитания е необходимостта самолетите да бъдат обработвани с реактиви срещу обледеняване на корпуса. Ръководството на летището препоръчва всички пътници и посрещачи да се информират своевременно за разписанията на полетите в сайта на аеродрума.

Суровата зима взе най-малко 25 жертви и в Алжир от петък, предаде Франс прес. 15 души са починали от задушаване при изтичане на газ, десет са убити в пътни катастрофи. Около 40 000 служители на Гражданската защита са мобилизирани от три дни за разчистване на снега и преодоляване на последиците от проливните дъждове и градушките в северните райони на Алжир. "Инженерни части от националната армия се включиха в разчистването на пътищата и помагат на населението", каза шефът на Гражданската защита полковник Мохамед Келаф.

Алжирската метеорологична служба предупреди, че до сряда ще има силни снеговалежи. Най-много сняг ще падне в Кабилия, където много села са откъснати от света през последните дни. Изолирани селища и пътища има и в съседен Тунис, където вали сняг в северозападните райони и във вътрешността, добавя АФП.