Икономисти очакват спад на безроботицата през 2013-а
Икономисти очакват спад на безроботицата през 2013-а / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Намаляване на безработицата може да се очаква едва през 2013 г., смятат от Центъра за икономическо развитие. Според икономистите безработицата през зимните месеци ще надхвърли 11,4 на сто, а след това може да има известно стабилизиране през летните месеци.

„Лош показател, който потвърждава факта, че все още икономиката не е достигнала предкризисните си нива, това е състоянието на заетостта и безработицата. Тук особено важен е показателят на заетостта, който продължава да има спад на годишна база за трето тримесечие от 3,2%. Тези спадове стават все по-малки, т.е. има известно подобряване, но докато не се прекрати този спад, естествено, общо подобрение в тази сфера не би могло да се очаква“, обясни ръководителят на центъра  Георги Прохаски.

От Центъра за икономическо развитие очакват в края на годината може да бъде достигнат предкризисния обем на брутния вътрешен продукт. В момента той е с 4,4 на сто от най-високото си равнище пред четвъртото тримесечие на 2008 г.

„Като цяло има тенденция, която ние още преди три месеца я формулирахме и която се надяваме да продължи през 2012 г. на известно балансиране на факторите на растеж в страната, т.е. не само промишлеността и износът да бъдат основните двигатели, но от страна на производството към промишлеността да се добавят и услугите, а от страна на потреблението към износа да се добави в по-висока степен и крайното потребление. Ако това се случи, вероятно отново ще имаме този растеж около 2 - 2,5%, който, разбира се, е недостатъчен, но на този етап, предвид и общата икономическа среда в Европа, не можем да очакваме по високо от това“ , допълни Прохаски.

Според него и през 2012 г. ще продължи изтеглянето на чуждите компании от България. Инфлацията в края на годината ще бъде около 2,5 - 3 на сто, ако се запазят вътрешните и външните икономически фактори.