Агенцията по заетостта организира инфоден, по схема за насърчаване на заетостта
Агенцията по заетостта организира инфоден, по схема за насърчаване на заетостта / Sofia Photo Agency

Агенцията по заетостта организира информационен ден за разясняване на основните моменти и възможностите за кандидатстване с проекти по схемата “Квалификационни услуги и и насърчаване на заетостта”. Тя е в рамките на приоритетна ос 1 „Насърчаване на икономическата активност и развитие на пазар на труда, насърчаващ включването” от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Събитието ще се проведе от 13,00 до 15,00 часа в конферентната зала на хотел “Космополитън”.

В работната среща са поканени работодатели, обучаващи организации, образователни институции, социално-икономически партньори, които могат да кандидатстват с проекти по тази програма за безвъзмездна финансова помощ. Поканени са също и представители на местната власт, медиите и други заинтересовани страни от областите Русе, Разград, Силистра и Търговище.

Целите на схемата “Квалификационни услуги и и насърчаване на заетостта” са свързани с: повишаването на конкурентоспособността на лица, регистрирани като безработни в ДБТ, посредством обучение за придобиване или повишаване на тяхната професионална квалификация и осигуряване на възможност за производствен стаж по специалността, като приоритетно ще се насърчава включването на лица от уязвимите групи на пазара на труда - младежи до 29 години; жени, отсъствали дълго време от работа поради майчинство/отглеждане на дете; лица с увреждания; неактивни лица (включват се след регистрация в ДБТ).

Схемата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
Дейностите, които ще получат подкрепа, включват:
- Предоставяне на обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация съгласно Списъка на професиите до не по-висока от трета степен на професионална квалификация;
- Осигуряване на възможност за стажуване при работодател за срок от три месеца на успешно приключилите курса на обучение.

Общият бюджет на схемата “Квалификационни услуги и насърчаване на заетостта”, която официално стартира от 17 януари т.г., е в размер на 35 млн. лева. Краен срок за представяне на проектните предложения: не по-късно от 16.30 часа на 30 април 2012 г., във всички дирекции “Бюро по труда” в областните градове. (По тази схема за първи път се предоставя възможността кандидатите да изберат и още един начин за подаване на проектните си предложения – електронно чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на Европейския съюз в България (ИСУН).

За повече информация: Всички дирекции “Бюро по труда” и 9-те дирекции “Регионална служба по заетостта” в страната. Координати на тези дирекции и пълният комплект Насоки за кандидатстване и формуляри са публикувани на интернет страницата на Агенцията по заетостта по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” - www.az.government.bg/OPHR