Студът взе стотици жертви в Европа, извънредно положение в Сърбия
Студът взе стотици жертви в Европа, извънредно положение в Сърбия / снимки: Reuters

Най-малко 135 души са загинали от студовете в Украйна от 27 януари досега, съобщи министерството на извънредните ситуации, цитирано от Франс прес. Министерството заяви, че повечето смъртни случаи се дължат на злоупотреба с алкохол. То увери, че полага всички усилия да помогне на социално слабите със създаването на 3300 спасителни пункта, където нуждаещите се могат да се стоплят и да получат топла храна. От 27 януари тези места са били посетени от близо 85 000 души. Правителството освен това е наредило на обществените заведения (гари, кафенета, бензиностанции и др.) да не гонят бездомниците, които влизат в тях, за да се стоплят. През последните дни дневните температури в Украйна бяха между минус 16 и минус 21 градуса, а през нощта слизаха и до минус 30 градуса. Вчера и днес те се повишиха до минус 10 градуса в Киев. От вторник в страната се очаква нов студен фронт и температурите вероятно отново ще паднат под минус 20 градуса.

Студът взе стотици жертви в Европа извънредно положение в Сърбия
netinfo

Правителството на Сърбия обяви извънредно положение на цялата територия заради необичайния студ и обилните снеговалежи, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. "Правителството стигна до заключението, че не е възможно да се решат с обичайни средства множеството проблеми, предизвикани от снеговалежите и студа - от разчистването на пътищата до снабдяването на населението с храни, лекарства и електроенергия", се казва в съобщение на правителствената пресслужба. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Ивица Дачич каза на заседание на кабинета, че се налага да се обяви извънредно положение в цялата страна, след като 9 души загинаха, един изчезна, 70 000 души са откъснати от света и в 37 общини бе обявена извънредна ситуация. От днес в повечето райони няма да има учебни занятия най-малко до 10 февруари. Голяма част от пътищата са непроходими, електроподаването често спира, включително в Белград, където има катастрофален недостиг на техника за разчистване на снега, посочва ИТАР-ТАСС. По някои улици не могат да се движат не само автомобили, но и хора.

Студът взе стотици жертви в Европа извънредно положение в Сърбия
netinfo

В Италия от зимните студове са загинали 20 души - бездомници или хора, получили инфаркт, докато почиствали снега пред жилищата си. 42 000 домакинства и днес са без електричество, от които 38 000 в района на Рим.

Студът взе стотици жертви в Европа извънредно положение в Сърбия
netinfo

В Полша през последните десетина дни са загинали 62 души, от които 9 през последните 24 часа. Повечето са бездомници, често пъти в нетрезво състояние. Приемните центрове смекчиха правилата си и вече приемат и лица в нетрезво състояние, които обикновено не се допускаха. Полицията редовно повтаря призивите си към бдителност и приканва населението да й посочва местопребиваванията на бездомните хора. Студената вълна освен това предизвика множество пожари и отравяния с въглероден окис заради дефектни печки или други отоплителни уреди. От 27 януари в Полша е имало 4215 пожара, при които са загинали 30 души, а 189 са ранени.

Студът взе стотици жертви в Европа извънредно положение в Сърбия
netinfo

В съседна Литва през уикенда починаха от студ 12 души, с което общият брой жертви в тази страна става 23 души. В някои части на страната бяха регистрирани рекордно ниски температури от 31 градуса под нулата.

В Чехия жертвите на студената вълна са 18 души. В Квилда близо до границата с Германия през нощта температурата е спаднала до минус 39,4 градуса. Абсолютният рекорд е минус 42,2 градуса през 1929 година.

В Унгария през последните три дни от студ починаха 12 души, а над 50 бяха евакуирани заради злополуки или отравяния с въглероден окис. В северната част на страната температурите спаднаха до 24 градуса под нулата. В Будапеща през нощта температурата бе минус 20 градуса.

Дори в Тунис през последните дни имаше снеговалежи в северозападната част и райони във вътрешността на страната, при което села са изолирани, а пътища са прекъснати. Граждански организации сформираха "кервани на солидарността" през последните дни, за да доставят помощ на откъснатите села. Засега не се съобщава за жертви. През уикенда са регистрирани температури от минус 4 градуса. Очаква се студената вълна да продължи и през следващите дни.