Дъжд и сняг, възможни са поледици
Дъжд и сняг, възможни са поледици / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Прогноза за 5 февруари, неделя

През нощта в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд и сняг, в Северозападна България са възможни поледици. Вятърът ще е умерен, в западната част от Дунавската равнина от северозапад, в останалите райони от югоизток. Минималните температури ще бъдат предимно между минус 1° и 4°, в западната част от Дунавската равнина между минус 7° и минус 2°, по Черноморието - 2°-4°, в София - около 0°.

В неделя ще бъде облачно. На много места ще има валежи, в Северозападна България и високите полета предимно от сняг, в останалите райони от дъжд. Поледици са възможни в Северна България. Значителни валежи ще има в Рило-Родопската област, а привечер и в североизточните райони. Ще духа умерен вятър, в западната част от Дунавската равнина от северозапад, в останалите райони от югоизток. Максималните температури ще бъдат между 2° и 7°, в Северозападна България - между минус 5° и 0°, в София - около 2°.

Жълт код е обявен в пет области на страната - Монтана, Враца, Плевен, Ловеч и Габрово. В други осем области в сила е оранжев предупредителен код. Това са областите Смолян, Кърджали, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Шумен и Търговище. За останалата част на страната е обявен зелен код.

В планините ще духа силен до бурен юг-югозападен вятър, който привечер ще се ориентира от изток и ще отслабва. Ще има валежи, над около 1500 м от сняг, в по-ниските части - от дъжд. Значителни ще са количествата в Южните Родопи. Максималната температура на 1200 м ще достигне около 2 градуса, на 2000 м - около минус 4°.

По Черноморието ще бъде облачно, привечер и през нощта ще превали дъжд. Вятърът ще е слаб, от изток и югоизток. Максималните температури на въздуха ще бъдат 6°-8°, а температурата на морската вода е 1°-2°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Подробна прогноза за времето във всички населени места в България за днес и за следващите 10 дни четете на Vremeto.bg.