Финални преговори за Област Кюстендил по проект на ЕК
Финални преговори за Област Кюстендил по проект на ЕК / Дарик- Кюстендил

Област Кюстендил и община Варна са поканени, като партньори в международен консорциум, който ще бъде финансиран с директен грант от Европейската комисия, с подкрепата на парламентарният секретар на Министерството на културата - Боян Милушев. Целта на инициативата е да бъдат реализирани мащабни демонстрационни проекти в четири региона в Европа, чрез които да бъдат интегрирани туристически продукти и услуги, което да доведе до създаване на нови работни места и до стимулиране на икономическото развитие на регионите.

Четирите избрани региона са Саксония (Германия), Меджимурие (Хърватска) и Кюстендил и Варна от българска страна.

Проектът е иницииран в тясно сътрудничество с немската експертна, иновационна компания INI-Novation GmbH. Председателят на немската компания - Волфганг Книйски и Боян Милушев подписаха в Аоста (Италия) партньорско споразумения, за кандидатстване за директно финансиране от Брюксел. По покана на Eвропейската Комисия, те взеха участие в експертни работни групи в Аоста (Италия), Щутгард (Германия) и Варшава (Полша).

Очаква се финалните преговори да приключат скоро и проекта да бъде стартиран през месец март тази година в Брюксел.

„Това е един от трите пилотни проекта в Европа, целящи изпълнението на мащабни демонстрационни инициативи, които да допринесат за развитието на Европейския алианс за мобилност и мобилни индустрии (European Alliance for Mobility and Mobile Industries)". Проектът ще има голямо въздействие върху регионалното развитие и скоро, след като бъде стартиран в Брюксел, ще поканя всички заинтересовани лица от туристическия сектор и представители на публичните власти, за да обсъдим начина, по който ще се включат в инициативата", заяви за Дарик Боян Милушев.