Българи са сред поканените за Молитвената закуска в Белия дом
Българи са сред поканените за Молитвената закуска в Белия дом / Reuters

Седем българи са сред близо 3000-те поканени участници в традиционната Национална молитвена закуска във Вашингтон, която по традиция се организира от президента на САЩ. Сред тях са народният представител от ГЕРБ Пламен Нунев, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николина Николова, евродепутатът Слави Бинев.

Молитвената закуска е един от най-влиятелните форуми, на който се срещат 3000 представители на бизнеса, на религиозни общности, на науката, дипломати, политици, стопански и държавни лидери. Тя се организира от Белия дом и Конгреса на САЩ всяка година в първия четвъртък на февруари. Форумът не се финансира от правителството, а от християнска евангелистка фондация. Заедно с президента на САЩ присъстват и членове на Конгреса, на правителството, на висшата администрация, въоръжените сили на САЩ и дипломатическия корпус.

От 1980 г. молитвените закуски с президента на САЩ се провеждат в хотел "Хилтън" във Вашингтон. Тази година е юбилейна за форума, който се организира от 60 години, съобщава БТА.

Евродепутатът Слави Бинев съобщи, че през престоя си в САЩ е имал редица срещи с представители на Конгреса, сенатори, посланици и бизнесмени, с които е обсъдил актуални теми, свързани с политическата и икономическа обстановка в ЕС и по специално в България.