Расте броят на жертвите на суровата зима в Европа и Япония
Расте броят на жертвите на суровата зима в Европа и Япония / снимки: Reuters

Студеното време взе още девет жертви през последните 24 часа в Полша, където температурите паднаха до минус 32 градуса в югоизточната част на страната, съобщи националната полиция. Повечето жертви са хора без постоянно жилище. Общо от началото на студената вълна в петък 29 души са починали заради хипотермия, съобщи полицията. В сряда няколко училища бяха затворени заради студа в област Закопане в южната част на страната близо до границата със Словакия. Полицията непрекъснато отправя призиви за бдителност и очаква сигнали за хора без постоянно жилище. Миналата зима ниските температури в Полша отнеха живота на 212 души.

В Украйна 63 души станаха жертва на необичайно студеното време през последната седмица, съобщава БГНЕС. Температурите в страната паднаха до минус 33 градуса. Министерството на извънредните ситуации съобщи, че 8 души са починали в болниците, 41 по улиците и 14 в домовете си. Украйна преживява най-студената си зима от шест години насам. В цялата страна са създадени стотици отоплени центрове, които предлагат импровизиран подслон, храна и напитки на бездомниците.

Обилните снегове, които паднаха в части от Италия, блокираха два влака тази нощ, а движението по пътищата в много области остава затруднено. В централната област Емилия-Романя два влака, в които пътували съответно 200 и 80 пътници, останаха блокирани на жп линиите за няколко часа през нощта. Централната област на Италия е една от най-пострадалите от снега и все още важат ограничения за движението по пътищата на тежкотоварни автомобили над 7,5 тона. Много училища са затворени, а летището в Болоня беше затворено от сряда следобед до тази сутрин. Италианската жп компания съобщи в комюнике, че влаковете по всички линии в страната се движат с изключение на някои затруднения в Пиемонт, Емилия - Романя и Болоня. Високоскоростният влак Торино - Милано - Рим- Неапол се движи без закъснение. Почти в цяла Италия пътният трафик е забавен, защото много коли са без зимни гуми или вериги, тъй като големите студове в страната са сравнително рядко срещано явление. Рекордно ниски температури на полуострова бяха регистрирани в Алпите, в района Капана Маргарита на връх Розе - минус 27 градуса. В градовете рекорд е регистриран в Кунео - минус 5,8 градуса. В Торино температурата е минус 2,6 градуса, а снежната покривка достига до 12 см.

Расте броят на жертвите на суровата зима в Европа и Япония
netinfo

Замръзнала е и част от Каспийско море, където дебелината на ледената покривка достига 15 сантиметра. Студът достигна и до южните райони на Русия. В Дагестан термометърът показа минус 15 градуса. Ниските температури са съпроводени със снеговалеж и заледяване.

Обилният сняг, който от седмици покрива с бяла пелена северните части на Япония, като предизвика лавини и наруши транспорта, отне живота на най-малко 55 души. 43 души са загинали, докато отстранявали снега от покривите и пътищата, а седем са били затрупани от голямо количество сняг, паднал от сгради или други структури, съобщи агенцията за борба с бедствията. Страната преживява една от най-студените си зими през последните години. Четирима души са починали при падане на лавини, като последната, отнела живота на трима души, е паднала в северната префектура Акита в популярен планински курорт, известен с лековитите си горещи минерални бани. Местната полиция и спасителите продължават издирването и днес, "за да потвърдят, че няма други затрупани хора в снега", съобщи говорителка на органите на реда.

Дълбок сняг е покрил най-северния остров Хокайдо и северната част на основния японски остров Хоншу. Ниските температури станаха причина за отмяна на полети и за многобройни закъснения на влаковете. В префектурата Аомори над 100 коли бяха блокирани заради свирепа снежна буря снощи, а близо 250 души били принудени да потърсят подслон през нощта в местни училища.

Силен снеговалеж парализира живота в Баку, столицата на Азербайджан, съобщава БТА. Вятърът, навяванията по пътищата и заледяването затрудняват обществения транспорт, предаде ИТАР-ТАСС. Поради неблагоприятните условия Азербайджанските авиолинии отложиха някои полети. Прогнозите са, че сняг ще вали до края на седмицата. Температурата на въздуха в Азербайджан през януари и февруари е била с няколко градуса по-ниска от обичайното. През нощта спада до минус 20, която е много рядко явление за тази страна. Заради студа до 6 февруари са отменени занятията в училищата. Миналата нощ 28 души са приети в болница с измръзвания, 85 са потърсили медицинска помощ. В някои райони на столицата има проблеми с електро- и водоснабдяването.