56% от българите против пълна забрана за пушене в заведенията
56% от българите против пълна забрана за пушене в заведенията / Sofia Photo Agency, архив

56% от хората в страната не подкрепят въвеждането на пълна забрана за пушене в заведенията, смятат настоящите ограничения за достатъчни или че забраната трябва да важи само в заведения, в които се сервира храна. Това сочат резултатите от национално представително изследване, проведено в периода 20-24 януари 2012 г. от агенция за маркетингови изследвания "Ноема".

В допитването са включени 1500 души на възраст над 18 години, равен брой пушачи и непушачи от различни области и типове населени места в страната. Данните от проучването сочат, че 77% от запитаните са на мнение, че въвеждането на пълна забрана за пушене в заведенията ще се отрази негативно не само на собствениците на заведения, но и на хотелиерския- и ресторантьорски бизнес като цяло.

Интересен е фактът, че тази теза се подкрепя от близо 70% от непушачите и от 86% от пушачите. Според 79% от хората пълната забрана няма да се спазва навсякъде или ще бъде прилагана само на някои места. Интересен е фактът, че над 70% от непушачите също подкрепят тази теза.