Студът и дълбоките снегове отнеха живота на десетки хора в Европа
Студът и дълбоките снегове отнеха живота на десетки хора в Европа / снимки: Reuters, архив

Студено време и ниски температури са обхванали редица страни в цяла Европа. В много области са предприети извънредни мерки, затворени са училищата, пътищата са непроходими и е спряло електрозахранването, предаде АП.

Дълбоките снегове и силния студ са отнели живота на най-малко 36 души в Източна Европа. При температури до минус 20 градуса по Целзий властите са отворили стотици убежища, като приканват хората да стоят на закрито. Полицията издирва бездомници, за да се увери дали не са измръзнали до смърт.

По данни на министерството на извънредните ситуации на Украйна 18 души в страната са починали от хипотермия, а на 500 е била оказана медицинска помощ от измръзвания само през последните три дни на изминалата седмица. Дванайсет от смъртните жертви са бездомници, чиито трупове са били намерени по улиците.

Дневните температури в Украйна са минус 16, а нощем живачният стълб пада до минус 23 градуса. Над 500 души са потърсили медицинска помощ след измръзване в рамките на три дни през миналата седмица, съобщи Министерството на извънредните ситуации. Властите са осигурили 1500 топли убежища с храна, тъй като в страната се очаква температурите да достигнат до 30 градуса под нулата.

Най-малко 10 са загиналите от студа в Полша, където днес температурата падна до минус 26 градуса. И там сред загиналите има възрастни и бездомни хора, като полицията претърсва неотопляваните празни сгради в издирване на бездомници, които да отведе в убежищата, отбелязва БТА. Термометрите в различни райони на Полша през деня показват от 10 до 15 градуса под нулата, но нощем температурите падат до минус 20 градуса.

Студът и дълбоките снегове отнеха живота на десетки хора в Европа
netinfo

Трима души са намерили смъртта си в Централна Сърбия, а двама са безследно изчезнали. В 14 сръбски общини е обявено извънредно положение. Силните ветрове пречат на почистването на пътищата от снега, а десетки градове са без ток.

49-годишна жена е била открита замръзнала от работници, които разчиствали покрит със сняг път в област Валево, град на 80 км югозападно от Белград. 52-годишен мъж е бил открит мъртъв недалеч от къщата й в селището Бобово в същата област, предава БГНЕС. В селището Таор 81-годишен мъж е бил открит починал от студа в къщата му, където живеел сам.

В Румъния местни медии съобщиха за четири смъртни случая. Сред жертвите на студа са 80-годишна старица, открита мъртва в градината си и бездомен мъж, съобщи говорител на Министерството на здравеопазването. Освен починалите заради ниските температури, двама души, страдащи от различни заболявания, също са починали миналата седмица в очакване на линейките, които трябвало да ги превозят до болницата, но били блокирани заради обилния сняг.

Повечето области в Румъния са обявили оранжев код до петък заради ниските температури, достигащи до минус 27 градуса по Целзий. Гладни кучета получиха помощ от десетки затворници, които изгребаха днес снега, затрупал пътя за кучешки приют край Букурещ. Около румънската столица живеят около 50 000 бездомни кучета, посочва АП.

Студът и дълбоките снегове отнеха живота на десетки хора в Европа
netinfo

ДПА съобщава за един регистриран днес случай на измръзване до смърт в Словакия. ИТАР-ТАСС отбелязва, че в Чехия от студа са се напукали железопътни релси, а синоптиците очакват температурите в страната да стигнат до минус 35 градуса. От началото на зимата в Чехия са починали 9 души от измръзване. Властите в Прага са осигурили палатки за близо 3000-те бездомници, съобщи АП.

И Италия се готви да срещне сибирски студ и мразовит вятър, който ще пренесе страната в „руските степи”, пишат медиите там. През почивните дни ниските температури вече завладяха северните области на Италия - Пиемонт, Лигурия и Ломбардия. В Торино, например, в събота падна 20 см сняг и днес всички училища са затворени. Метеорологът Франческо Нучера обаче смята, че това е само началото на задаващия се мраз. Според него такива студове в Европа не е имало от 20 години, като вината е на сибирския антициклон.

Прогнозите на синоптиците са нощните температури на места да достигнат -15 градуса и след това студът да обхване централните области Тоскана и Умбрия. Предвид рязкото падане на температурите е възможно сняг да падне дори в Рим и Неапол, пише в. „Соле 24 оре”.