Кирил и още двама митрополити: Отстоявахме интересите на църквата
Кирил и още двама митрополити: Отстоявахме интересите на църквата / Sofia Photo Agency, архив

Трима от митрополитите с принадлежност към структурите на Държавна сигурност, сред тях варненският Кирил, неврокопският Натанаил и старозагорският Галактион, излязоха със съвместно изявление, в което декларират, че във всяко свое действие са се ръководили първо от интересите на църква.

„Ако някой от нас е прекрачил мярата в „сътрудничеството” и вместо жертва е бил причина да се принесат в жертви човешки съдби, е понесъл и носи своето покаяние като лично дело пред Бога”, се казва в изявлението, разпространено от агенция „Фокус”. Владиците се обръщат към призоваващите ги за покаяние политиците, държавниците, синдикалистите и журналистите, че това е „дело, което се върши в скришната стая на сърцето пред Бога”.

„Църквата не е политическа партия, синдикална организация или каквато и да е светска институция и за нея не важат правилата с оставки и уличен натиск, защото Църквата е отделена от държавата по Конституция. Както всяка Православна църква, така и Българската православна църква се управлява на основата на каноничността, принципите за единство, съборност, йерархичност и пожизненост”, пишат още митрополитите. Те апелират духовниците от своите епархии „да не се поддават на манипулации на отделни личности” и да не позволяват да бъдат използвани за обругаване на архиереите им.

Според Кирил, Натанаил и Галактион „твърде много са заинтересованите сили, които желаят обезличаването и оскотяването на народа, лишавайки го от последната негова опора - от опората на Българската православна църква”.

Митрополитите Кирил, Натанаил и Галактион са сред 11-те владици, които бяха оповестени като сътрудници и агенти на Държавна сигурност. Кирил е работил за Първо главно управление под псевдонима „Ковачев” и за Шесто управление като „Владислав”. Натанаил е бил секретен сътрудник на Първо главно управление с псевдонима „Благоев”, а Галактион - агент на МВР–Враца и Шесто управление с псевдоним „Мишо”.

Пълният текст на изявлението на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, Неврокопския митрополит Натанаил и Старозагорския митрополит Галактион:

Като членове на Светия Синод на Българската православна църква и в качеството ни на епархийски митрополити, по Божия милост и благословение сме призвани и избрани по каноничен ред да носим радостта и тегобата да служим на Родната ни Православна църква. Дали сме обет да служим на Бога, на Църквата и на родолюбивия ни български народ. Всякога сме съзнавали тази своя отговорност през най-тежките години на комунизма, в годините на прехода, както и изпитанията по време на разкола. Носили сме своя кръст със съзнанието, че всяко наше дело е пред Божия съд.

За единадесет от нас като архиереи на Българската православна църква се съдържат едни или други документи, картончета или информация за принадлежност към силови или военизирани, разузнавателни и други структури на властта в близкото минало. Ние сме едни от фигуриращите в този списък. Пощадени са само онези, които е пощадило времето, когато са родени, за което трябва да благодарим на Бога.

Във връзка с изнесената информация от добилата популярност Комисия по досиетата, заявяваме, че във всяко свое действие сме се ръководили първо от интересите на родната ни Църква, отстоявали сме нейното съществуване през годините на комунизма, защитавали сме правата си на духовници.

Дълбоко сме убедени, че макар и да сме обвинявани, че сме правили компромиси, сме избрали да отстояваме интересите и съществуването преди всичко на Църквата в нашата Родина и по този начин сме били полезни на вярващите православни християни, на държавата и народа ни. Помогнахме, според силите ни, да просъществува православната вяра и да я има Българската православна църква като опора на народа ни.

Ако някой от нас е прекрачил мярата в „сътрудничеството” и вместо жертва е бил причина да се принесат в жертви човешки съдби, е понесъл и носи своето покаяние като лично дело пред Бога.

На всички български политици, държавници, синдикалисти и журналисти бихме искали да кажем, че когато дават оценки за дейността на един духовник и го призовават за покаяние, трябва да знаят, че покаянието е тайнство. Покаянието е дело, което се върши в скришната стая на сърцето пред Бога. Само Бог е сърцеведецът, само Той знае какво е и какво става вътре във всеки един човек. Пред Него падаме и ставаме. Бъдете убедени, че Неговият съд е праведен!

Преди Рождество Христово Светия Синод на Българската православна църква прие единодушно становище, относно станалия известен на обществото Закон за досиетата и прилагането му от известната Комисия по досиетата.

Обърнахме се към българските държавници и се надявахме да проявят мъдрост и да не допуснат да се поругава институцията – Църква. Бяхме чути, но не бяхме разбрани. Оставаме всичко това на Божия съд и на съда на историята.

Църквата не е политическа партия, синдикална организация или каквато и да е светска институция и за нея не важат правилата с оставки и уличен натиск защото Църквата е отделена от държавата по Конституция. Както всяка Православна църква, така и Българската православна църква се управлява на основата на каноничността, принципите за единство, съборност, йерархичност и пожизненост.

Ние, Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Неврокопски митрополит Натанаил и Старозагорски митрополит Галактион, призоваваме духовенството и монащесващите в Богохранимите ни епархии да не се поддават на манипулации на отделни личности, а всякога да отстояват истините на Православието.
Благолюбиви отци, с които заставаме пред Светия олтар, не позволявайте да бъдете използвани за обругаване на вашите архиереи, защото знаете, че заедно с вас ще застанем на Господния съд.

Твърде много са заинтересованите сили, които желаят обезличаването и оскотяването на народа, лишавайки го от последната негова опора - от опората на Българската православна църква.

Вярваме, че това е поредното изпитание, което Бог допуска за укрепване на вярата ни, и което с Неговата помощ Църквата отново ще преодолее. „В света скърби ще имате”, казва Иисус Христос, “но дерзайте: Аз победих света”(Иоан 16:33). Бог вижда истината и Той ще сложи край на всички тъмни козни и всичко тайно ще стане явно. Горко тогава на тези, които Антихриста подтиква да нанесат поредния удар на БПЦ – Майка, пазителка на вярващия православен български народ.

Уважаеми български политици, синдикалисти, държавници, братя и сестри, не забравяйте, че никой нямаше да има власт, ако не му е дадена от Бога, както каза Спасителят на Пилата: “Ти не щеше да имаш над Мене никаква власт, ако ти не бе дадено свише; затова по-голям грях има оня, който Ме предаде на тебе” (Иоан 19:11). Св. ап. Павел съветва “нека търсим това, което служи за мир и взаимно назидание” (Рим. 14:19). Да се вслушаме в сладчайшия глас на Спасителя Христос: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши.”(Иоан 14:27).

Варненски и Великопреславски митрополит Кирил

Неврокопски митрополит Натанаил

Старозагорски митрополит Галактион