Виктор-Емануил Савойски е убил човек
Виктор-Емануил Савойски е убил човек / netinfo

Виктор-Емануил Савойски, син на последния италиански крал и братовчед на Симеон Сакскобурготски, призна, че преди двайсетина години е убил човек.

Признанието е било направено пред свидетел в затвора в град Потенца, където Виктор-Емануил е задържан от няколко месеца по разследването за пране на пари, даване на подкупи и финансови измами.

Магистратурата в Потенца, която води разследването, обяви, че е направила запис на разговора на принца в затвора, при който той разказал, че наистина е извършил убийството на германски младеж преди двайсетина години, за което е бил съден и оправдан във Франция. Виктор-Емануил се похвалил, че е успял да изиграе правосъдието, макар да е бил виновен.

Преди няколко месеца покрай разкритията на прокуратурата в Потенца за финансовите машинации, в които е замесен италианският принц, бе споменато и името на братовчед му по майчина линия Симеон Сакскобургготски.

Тогава бе цитиран подслушан разговор между бизнесмена Пиерпаоло Черани и Виктор-Емануил, в който Черани се оплаква, че хем е дал пари за предизборната кампания на НДСВ, хем не е получил исканото съдействие за построяването на детска болница в София.

Разговорът се провел месеци преди парламентарните избори в България през 2005 г. Изграждането на детската болница трябваше да се извърши с външен кредит, но парламентът у нас не одобри кредита и под натиска на опозицията тогава нареди създаването на парламентарна комисия, която да проучи доколко е изгодно построяването й. Проектът бе спрян, а прокуратурата в България се самосезира по случая.

След като в Италия станаха известни подробностите около разговора на бизнесмена и савойския принц за болницата, разследването бе възобновено, като свидетелски показания трябва да дадат Сакскобурготски и министрите от неговия кабинет Милен Велчев и Славчо Богоев.

От Италия пък бяха изискани всички данни на тамошната прокуратура, засягащи случая с детската болница. Преди няколко дни стана известно, че материалите се получени и се превеждат на български. Самият Сакскобурготски нае адвокат в Италия, за да изчисти името си от „клеветите” на Черани.

Адвокатът Джандоменико Каяцо е заявил пред радио „Дойче Веле”, че проучва парламентарната документация по случая за болницата. Той е казал още, че се стреми да докаже несъпричастието на Симеон Сакскобургготски и да извоюва пращането на неговото дело в архив.