Изложба Реликви показва оръжие и униформи от Руско-турската война
Изложба Реликви показва оръжие и униформи от Руско-турската война / netinfo

Регионалния исторически музей представя изложба "Реликви" в зала "Възраждане" в художествената галерия. Изложбата показва възстановки на част от униформи на старши унтерофицер от Опълчението, на младши унтерофицер от ІХ киевски хусарски полк, на редник от пети пехотен киевски полк и на редник от терската казашка войска.

Показани са и различни образци на хладно и огнестрелно оръжие – пушка "Крнка" и саби на въоръжение в руската армия и българското опълчение, пушка "Пибоди, Мартини" и пушка "Снайдер" на въоръжение в турската армия. Посетителите могат да видят още и образци на револверите "Гасер" и "Лефуше", кремъчни и капсулни пистолети и ятагани, отличаващи се с богата декоративна филигранна украса.

Във витрините са подредени лични вещи, ордени и медали на опълченците Кузман Христов, Калчо Вълков и Васил Контаров и на руски войници и офицери. Сред тях е и сребърно- златна чашка, връчена на Калчо Вълков през 1903 г. по случай 25–годишнината от Освобождението. В изложбата присъства и евангелие, подарено на Кузман Христов лично от Александър II.

Изложбата ще бъде отворена за посетители да края на месец март 2012 г. Тя е посветена на 134-годишнина от влизането на Руската армия в Добрич и Освобождението на града от османско владичество.