Обявиха грипна епидемия в Старозагорска област
Обявиха грипна епидемия в Старозагорска област / DarikNews.bg, архив

Регионалната здравна инспекция обяви грипна епидемия в старозагорска област.

През последните 4 дни се наблюдава интензивен епидемичен процес от остри респираторни заболявания, обясниха от там. Най-много били болните сред децата на възраст до 4 години, както и в ученическа възраст до 14 години.

От Регионалната здравна инспекция препоръчват на болниците да преустановят свижданията и плановите операции.

Лечебните заведения за извънболнична помощ трябва да разкрият при възможност грипни кабинети, да преустановят работата на женските и детските консултации и профилактичните имунизации и реимунизации.

За да не се допускат усложнения от грипа, от РЗИ напомнят на всички лечебни заведения, че е важно своевременното да започнат лечение с антивирусни препарати. Те се осигуряват безплатно от министерството на здравеопазването.

РЗИ препоръчва на населението да ограничи социалните контакти. Болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение.

При наличие на симптоми за Грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа.

РЗИ Стара Загора продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания.

В училищата ще бъде въведен филтър за да не се допускат болни ученици. Засега няма учебно заведение в областта, в което да се налага обявяване на грипна ваканция, уточни началникът на Регионалния инспекторат на образователното министерство Татяна Димитрова.