Варна

Низвергнатият отец Попов: Сътрудничиш на ДС и ставаш митрополит

21 януари 2012 09:14 | Автор: Екип на Дарик

Низвергнатият отец Попов: Сътрудничиш на ДС и ставаш митрополит © www.skat.bg  

Отец Любомир Попов е варненски православен свещеник. През 2003 г. беше изгонен от храма "Св.Атанасий", в който служеше, и низвергнат от църковен съд при Варненската и великопреславска митрополия, към която е протосингел от 1982 до 1998 г. Бил е депутат във Великото народно събрание. След лишаването си от църковен сан отец Попов продължава да служи в зала, пригодена за нуждите на църквата.

- Отец Попов, изненадан ли сте от броя на митрополити, свързани с Държавна сигурност?

- Изненадан съм, че оповестиха толкова митрополити.

- Вие да не би да сте очаквали да скрият част от тях?

- Вероятно скриха.

- Да разбирам, че според Вас почти всички са сътрудничили на службите?

- Не почти всички, а всички.

- Това, че варненският Кирил е агент на ДС, изненада ли е за Вас?

- Не. Изненада е за тези, които не познават структурите на църквата и начина, по който духовниците се издигаха на такива постове. 

- Кирил става митрополит на 34 години – това необичайно ли е според Вас и може ли изборът му да бъде обяснен със сътрудничество му на службите?

- Сътрудничеството на службите осигурява митрополитски пост. Но това, че е млад – има и други такива примери. И не само сега, но и по-рано. Просто имаме малко монаси в страната и просветените, както и тези, които са готови да станат по качества владици - също са малко. Така че няма избор. 

- Оттук насетне какъв би трябвало да е ходът на тези митрополити, които са били агенти?

- Аз не знам какво ще направят те, вероятно няма да направят нищо. Но канонът е категоричен, а те уж казват, че застават зад каноните. Няколко правила има в това отношение, най-ясен е канонът на 30-то апостолско правило, което казва: „човек, взел епископския си сан със съдействие на властта, да бъде отлъчен от църквата”. Не низвергнат, а отлъчен. Ние няма какво да мъдруваме, нито имаме избор. Това е постановление на стар църковен канон.  

- Въпреки строгата йерархия в църквата - ако митрополитите не пожелаят сами да се оттеглят, възможно ли е в някои от епархиите да бъдат принудени да го направят под натиск на свещениците в тях?

- Свещениците в епархиите се държат в страх и в подчинение. Те никога няма да кажат на митрополитите „Идете си” или малко тях биха се решили да направят подобно нещо. Те ще задържат това статукво, защото е от полза и за тях самите – всеки си има някаква облага от това, че се е нагласил вече към съществуващия началник и няма нужда да търси други.

- Да разбирам, че сте песимист това да се случи във варненската епархия?

- Ами, много съм скептичен.  

- Ако митрополитите не се оттеглят, може ли тогава да очакваме някой ден един от тези с агентурно минало да стане и патриарх?

- Вижте какво, те се самовъзпроизвеждат. Това е естествено, разбира се - кой ще стане. Отнякъде другаде ли ще дойде патриарх – той се избира измежду тях. Това е порочността на тази система – затворена напълно и самовъзпроизвеждаща се, която не позволява никой външен човек да влезе в нея. Направена е така, за да крепи статуквото. И ако се остави по този начин – тя ще го крепи, докато свършат времената. 

- Прави впечатление, че след като става митрополит, Кирил отново е възстановен като сътрудник на службите, но този път към Шесто управление? За дейността му към това управление е открито писмо да бъдат заличени всички данни. Така че сега знаем каква дейност е извършвал Кирил, докато е учил в Гърция, но няма данни в какво се е състояло сътрудничеството му като митрополит.

- Какво мога да кажа, след като няма данни. Не мога да кажа нищо. Казали са, че е сътрудничил на службите и по този начин е станал митрополит – мисля, че това е достатъчно.  

- Според Вас могат ли всички митрополити агенти да бъдат слагани под един знаменател?

- Те ги поставиха, аз не ги поставям. Не според мен, а според това, което излезе в публичното пространство – според техните досиета.

- Те могат да бъдат разделени на разузнавачи, които са работили зад граница, и на такива, които са към Шесто управление.

- По нищо не биват да бъдат разделяни. Те са слугували на двама господари. А евангелието казва, че не можеш да бъдеш слуга на двама господари. Или единият ще намразиш, а другият ще обикнеш.

- Един ден може ли да очакваме митрополит Кирил да стане патриарх?

- Всеки може да очакваме, ако от това изваждане на досиетата нищо не се промени. Което означава, че църквата ще се маргинализира докрай. Тя вече престава да бъде интересна за нормалните хора. Разбира се, ще има и такива, на които това няма да им пречи. Но ние виждаме, че митрополитите не само са служили на ДС, но и живеят по начин, който съвсем не подобава на духовни лица. 

- Щеше ли да се случи разколът в църквата, ако проверката на досиетата беше извършена още в първите години на прехода?

- Не знам дали щеше да се случи, но нещата щяха да се развият по друг начин. При всички случаи църквата се нуждае от едно очистване – дали сега, или по-късно, то ще стане. Въпросът сега е, че в момента в самата църковна администрация няма кой да го направи, защото те трябва да вземат решение срещу себе си. Не виждам дали биха направили това. Както един църковен събор, свикан по техния модел, нищо не би направил, защото и той ще бъде прецизиран така, че да отидат хора, които подкрепят митрополитите на всяка цена и въпреки всичко.Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
 • 2
 • 3
 • »
#22

Vessela - 17.12.2012 г. 13:53:06

Здравейте, дали някой от вас има контактите на отец Попов. Далеч съм от Варна, а ми се иска да се свържа него. Ако не разполагате с контакти бихте ли написали къде точно може да бъде открит там? Кога има служба и в коя зала? Благодаря!

#21

Наско - 07.12.2012 г. 17:49:18

Г-н Попов е низвергнтат от свещеническия сан през 2003г., а впоследствие се присъединява да служи на разколниците - тоест, на богоборците.

Т.н. "отец" Любомир е бил депутат във Великото народно събрание. "Само" за това си служение, е трябвало още тогава да бъде низвергнат от свещенството. Но дядо Кирил видимо е проявил иконом`ия - тоест, милост. Получава се така, че крадецът вика "дръжте, крадеца".

А ето тук може да се види, как клевети висшия клир, че всички до един са били агенти, клевети в частност и дядо Кирил, който никога не е подписвал Декларация за сътрудничество:

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=841100

Един човек, който служи на Клеветника, не може да му се има абсолютно никакво доверие.

Повече за "сътрудничеството" на митрополит Кирил на адрес:
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=pravoslavie&Number=1952565156&page=0&view=collapsed&sb=5

#20

Иван Станчев - 06.11.2012 г. 14:45:25

Ако, всички попове бяха като отец Попов, нямаше да има еретици.
Кирил кой не го знае, че е от брокерската мафия - имоти и пари.
От това какво ще стане от тук нататък/кончината на патриарх Максим/, зависи и какво ще стане с държавата ни и какво ще ОСТАНЕ от нацията ни.

#19

силвия браун - 08.02.2012 г. 22:35:23

присъствах на литургия на отец попов на никулден. възхитена бях и не можех дъх да си поема по време на вълнуващия начин по който беше проведена.коренно различна от прибързаната и неразбираемата реч в другите храмове. тук не само се пее но и се говори смислено и разбираемо, придружено с вълнуващия съпровод на хора.чувствах се прекрасно, пречистена и възвисена.

#18

Николай Близнаков -0899144059 - 27.01.2012 г. 04:38:26

С прекрасни впечатления съм от отец Любомир Попов - истински човек и християнин, духовен, скромен, принципен... Жалко, че не е в Пловдив... Ако има повече такива като него може и да не сме песимисти за Б П Ц... - но има ли?

#17

Катя Русева - 25.01.2012 г. 09:17:56

Л.Попов е найстина благословен от бога! От сърце му пожелавам здраве и дълъг живот! Уникален е, не случайно го избрахме да кръсти и двете ни деца. Успех и късмет, той ги заслужава!

#16

Евгения Авернова - 24.01.2012 г. 16:14:01

И аз познавам отец Любомир Попов от 1990г.....Имах честта да пея на неговите служби заедно със смесен хор \"Лидия Душек\"....Удивително интелигентен, скромен, ерудиран, използващ умело думите в зависимост от човека пред него, съобразява се кои стоят пред него - социален статус, интелект...дори с имената им.Думите са отправени индивидуално, а не са заучени или заимствани от книгите...А как пее....нямаше нужда диригентката да ни дава тон - той пее толкова вярно, че си вземахме тон направо от него....Няма друг отец като него във Варна..... имаше още един , но той не е вече между живите - отец Илия Диков....зверски пребит приживе от катедралните отци ....прекланям се пред отец Попов и пред неговата отдаденост на варненци....

#15

Евгения Авернова - 24.01.2012 г. 16:13:02

И аз познавам отец Любомир Попов от 1990г.....Имах честта да пея на неговите служби заедно със смесен хор "Лидия Душек"....Удивително интелигентен, скромен, ерудиран, използващ умело думите в зависимост от човека пред него, съобразява се кои стоят пред него - социален статус, интелект...дори с имената им.Думите са отправени индивидуално, а не са заучени или заимствани от книгите...А как пее....нямаше нужда диригентката да ни дава тон - той пее толкова вярно, че си вземахме тон направо от него....Няма друг отец като него във Варна..... имаше още един , но той не е вече между живите - отец Илия Диков....зверски пребит приживе от катедралните отци ....прекланям се пред отец Попов и пред неговата отдаденост на варненци....

#14

Момчил Дойчев - 24.01.2012 г. 10:52:22

Докато не осъзнаем като другите европеийски народи, също като нас били под чуждо съветско-комунистическо "присъствие", че комунизмът е една мафиотска, криминална система, която е сатанинска по своята природа, докато не се осъществи онзи необходим духовен катарзис и политически консенсус между българите за необходимостта от покаяние и прошка - не може да се надяваме, че България ще тръгне напред, ще преодолее "непосилната лекота" на комунистическото минало, което ни тегли към дъното. Спасението е дело на нас самите. Ние сме виновни, че позволихме на сатанистите да опоскат България и да продължанат да го вършат вече 67 години. Истинския варненски митрополит е този скромен духовник. Нека на църковно-народен събор варненци да го изберат!

#13

д-р инж. Илия Ганчев - 24.01.2012 г. 10:38:05

Интервю с Човека, когото единствено бих приел като варненски митрополит
.....
Познавам го лично от 1990 и зная достатъчно за него от 1975 – заставам зад дълбоко уважавания от варненци отец Попов и съм съгласен с всяка изречена от него тук дума!

 • Страница:
 • 1
 • 2
 • 3
 • »

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Пленарна зала

Слушай Дарик Варна на живо

С помощта на: TCV

Тя: Къде си, няма ли да се прибираш най-после? Той: Спомняш ли си магазина, в който си хареса онези перлените обички? Тя: Да, мило!! Той:… Виж още