Ще има нови избори за Общински съвет в Кюстендил
Ще има нови избори за Общински съвет в Кюстендил / Дарик- Кюстендил, архив

Нови избори за Общински съвет ще има в Община Кюстендил. Върховния административен съд отмени решението на Общинската избирателна комисия, с което бяха обявени резултатите от изборите на 23- ти октомври 2011 година. Съдът отмени и решението по казуса на Административен съд- Кюстендил.

Ето и пълният текст на решението на съда:

"ОТМЕНЯ решение № 204 от 9.12.2011 г., постановено по адм. д. № 367 по описа за 2011 г. на Административен съд-Кюстендил и вместо него ПОСТАНОВЯВА:
ОТМЕНЯ решение № 299 от 24.10.2011 г. на Общинската избирателна комисия-Кюстендил, с което е обявен резултата от избора на 23.10.2011 г. за общински съветници и е извършено разпределението на мандатите между партиите и коалициите от партии.
ОСЪЖДА Общинската избирателна комисия-Кюстендил да заплати на Ангел Иванов Ангелов разноски от 3000 (три хиляди) лева.
ОСЪЖДА Общинската избирателна комисия-Кюстендил да заплати на ПП „Ред, законност, справедливост" разноски от 600 (шестстотин) лева.
ОСТАВЯ без уважение искането на ПП „Атака", коалиция от партии „Земеделци, предприемачи за Кюстендил" и на Асен Иванов Динчев за присъждане на сторените по делото разноски.
РЕШЕНИЕТО е окончателно".

Председател на три- членния състав на съда е Нина Докторова, с членове Галина Карагьозова и Добринка Андреева.

В мотивите на Върховният административен съд пише: "Допуснатите нарушения при проведените избори на 23.10.2011 г. за общински съветници са съществени и не позволяват да се определи вярно крайния резултат от вота на избирателите. Самата проверка е частична, но дори и частично извършена резултатът сочи на различен от този, установен в протокола и решението на ОИК.
Това налага отмяна на решението и постановяване на решение по съществото на спора. С оглед на изложените мотиви решението на ОИК-Кюстендил ще следва да се отмени, а изборът да се обяви за недействителен".