Три варненски общини подписват Меморандум за разбирателство
Три варненски общини подписват Меморандум за разбирателство / Дарик Варна, архив

Меморандум за разбирателство между общините Варна, Долни Чифлик и Провадия и фондация Лумос ще бъде подписан от 10 часа в сградата на общината в морската столица. Меморандумът поставя началото на партньорски взаимоотношения, чиято цел е подкрепа на процеса на деинституционализация на домовете за деца в общините и осигуряването на подходящи социални, здравни и образователни услуги в общността, които да могат да посрещнат нуждите на децата и техните семейства.

Фондация Лумос е международна благотворителна организация, създадена от Дж. К. Роулинг, чиято мисия е да се сложи край на системното институционализиране на деца в неравностойно положение. В момента един милион деца в Източна Европа живеят в големи резидентни институции.

„Научните данни недвусмислено показват, че въпреки добрите намерения, институциите вредят на здравето и развитието на децата. Правителствата, гражданските организации и обществото трябва да работят заедно, за да осигурят на всяко дете възможността да расте в грижовно семейство или близка до семейната среда", споделя Джорджет Мълхеър, изпълнителен директор на Лумос.

Организацията работи на седем нива - от индивидуалното дете до международните институции - за да трансформира образователните, здравни и социални услуги за деца и семейства и да помогне на децата в прехода от институции към услуги в общността. Лумос България оказва подкрепа на правителството и Държавната агенция за закрила на детето и развива демонстрационни модели в областите Варна и Добрич.