Възможностите по програма Jessika ще обсъждат в Плевен
Възможностите по програма Jessika ще обсъждат в Плевен / archiv.DarikNews

В края на тази седмица, Община Плевен ще бъде домакин на среща по инициатива JESSICA, информира кметът доц. д-р Димитър Стойков на редовния си брифинг.
Форумът ще се проведе на 21 януари от 8:30 часа в Актовата зала на Общината. На срещата ще присъства министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и представители на Европейската инвестиционна банка. Поканени са председателят на Народното събрание Цецка Цачева, депутати и представители на бизнеса от региона.
Тема на срещата е "Публично - частно партньорство по проекти, финансирани от програма "Джесика"/Jessika/. Ще бъдат обсъдени възможностите за финансиране на общини и частни инвеститори, които да участват в съвместни проекти при по - добри условия, като по-ниски лихви и по-големи срокове за погасяване.Идеята е да се финансират обекти с голяма възвръщаемост на средствата.Като такива, кметът посочи изграждането на два нови паркинга в центъра на Плевен, възстановяване и изграждане на нови спортни съоръжения в Кайлъка.
До дни ще стане ясна и датата на изнесеното заседание на Министерския съвет в Плевен, обяви още градоначалникът.
В момента се правят заявките за капиталови средства, подготвя се и предложение за откриване на 300 нови работни места по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" схема „Развитие", уточни доц. Стойков.
Трима нови членове на ръководния екип на Община Плевен, представи още кметът на редовния си брифинг. Това са ръководителят на ЕСГРАОН Таня Делийска, директорът на дирекция „Административно обслужване и международно сътрудничество" Ваня Пангелска и началникът на отдел „Отбранителна и мобилизационна подготовка" Васил Василев.
Доц. Стойков покани медиите и на предстоящата на 18 януари Конференция по обществен ред и сигурност. Тя се организира от председателя на Постоянната комисия по въпросите на сигурността към Общинския съвет Красимир Атанасов началника на отдел „Обществен ред и сигурност" в Общината Георги Георгиев. Във форума ще участват представители на местната власт, МВР, ДАНС, охранителни фирми и други експерти в областта на сигурността. Целта е да се подготвят планове за повишаване сигурността в селата, съобразени със спецификата и потребностите на всяко населено място, уточни кметът.