С реплики на уникални римски находки се сдоби Историческият музей в Силистра
С реплики на уникални римски находки се сдоби Историческият музей в Силистра / DarikNews.bg

Реплики на римски находки от Националния архитектурно-археологически резерват „Дуросторум-Дръстър-Силистра" са най-новите рекламни попълнения на Регионалния исторически музей в дунавския град.

Първите посетители вече могат да си купят като сувенири популярната статуя на римлянка тип „пудицития" (Скромност) от 2 век, шлем-маска от 1 век и лампа-грифон, намерена в епископската църква и датирана от 5-6 век.

Скоро туристическата колекция ще бъде обогатена с копия на най-забележителния, намерен по българските земи, римски каменен слънчев часовник с образа на Орфей от 2-ри век, статуетки на Дионисий, пантера от колесница на римски магистрат - легат /генерал/ от 11-ти Клавдиев легион от 3-ти век, кръст от патриаршеската църква от 10-ти век, медальон със символа на Тангра и християнски кръст от 9-ти век. Новите придобивки за туристите са на цени от 4.50 до 15 лева, уточняват от музея.

Във фонда на силистренския исторически музей се пазят 42 хиляди археологически находки от праисторическата, античната и средновековната епохи.

С реплики на уникални римски находки се сдоби Историческият музей в Силистра
netinfo