Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg
Преглед на печата
49010
Преглед на печата
  • Преглед на печата

88 абсолвенти казаха "Заклех се" , четем днес във вестник "Посредник"

Медицински Университет - Плевен изпрати випуск 2011 от специалността "Медицина". Тържествената церемония се състоя в зала "Магнум" на Втора клинична база, която беше препълнена от официални лица, преподаватели, студенти и развълнуваните близки на завършващите. Много поздравления получиха младите лекари, някои по-емоционални, а други - шеговити. Поздравителни адреси имаше от името на председателя на народното събрание, Цецка Цачева, както и от Министъра на здравеопазването - Стефан Константинов.

Пет сватби вдигат за Нощта в музея

Вече е готова план-програмата за 2012 г. на Регионалния исторически музей в Плевен.
Вече е изготвена концепцията, а почти завършен е и тематико-експозиционният план, като остава пространственото оформление и решение. За актуализирането на постоянната експозиция с много документи и костюми са съдействали директорите на театъра и Плевенска филхармония, Илко Иларионов и Евлоги Илиев.
В тази експозиция ще бъдат представени и дарените на музея от сина на Емил Димитров сценичен костюм на изпълнителя, статуетката му за цялостно творчество от "Златния Орфей", оригинални ноти, писани от него, микрофон, изработен в бившата ГДР, както и орден "Стара планина".Друг от акцентите в програмата на Историческия музей ще бъде провеждането на традиционната Нощ в музея, която тази година ще бъде на 12 май. Организаторите са решили проявата да бъде посветена на сватбените ритуали по българските земи от траките до наши дни, а за целта ще бъдат представени пет сватби от различните исторически периоди. Гостите на музея ще видят сватбен ритуал при древните траки, средновековна българска сватба, традиционна селска сватба от плевенския регион, градска сватба от 20-е години на миналия век и съвременна сватба. Гвоздеят на програмата ще бъде вечерта, като тогава двама млади плевенчани ще сключат брак на сцената в музея.

Ползват улични телефони за кошчета

Телефоните с фонокарти още работят, не без учудване установи нашият екип. Малко хора ползват техните услуги, но ги поддържаме, те си остават алтернатива за хората, които по една или друга причина нямат мобилни телефони, казаха от фирмата, която ги стопанисва. Обикновено до тях прибягват на автогарата, в болничните заведения, по бензиностанции и в затвора.
В градовете е рядкост да видиш някой да говори по уличен телефон, но по курортите те масово се ползват.
Карти за тях се продават в пощата или в някои пунктове за вестници.
В центъра на Плевен има поне 15-ина такива телефони, но повечето са с изпочупени стъкла, мръсни и служат за ... кошчета за боклук. Или за пепелници.

Не искаме "Шеврон" в Плевенско

Инициативен комитет "Еко Плевен" и техните съмишленици от Фондация за околна среда и земеделие, гражданско сдружение - Ловеч, ПП "Зелените" и ПП "Зелена партия" представиха пред медиите на специална пресконференция аргументите си против решението за проучване и добив на шистов газ.
Както "Посредник" вече писа, на 14 януари в много градове на страната ще има пореден протест срещу проучванията за добив на шистов газ се планира. В Плевен инициативата започва в 11 часа на площад "Възраждане" пред сградата на Общината.
Под мотото "За чиста земя без шистов газ и отровена вода" плевенчани ще заявят позицията си против проучването и добива на шистов газ по технологията хидравличен удар.
Борислава Богданова от инициативния комитет "Еко Плевен" информира, че в събота ще бъде даден старт на подписка, с която се цели актуализация на Закона за подземните богатства и тотална забрана за използването на българска територия на опасната технология.

 

 

Анонс на вестник "BG Север" - бр. 2 - 13-19 януари

Поредните разкрития за харчовете от местната хазна при управлението на Найден Зеленогорски прави във водещия си материал новият брой на в. "BG Север". За телефонни услуги на общинската администрация са плащани по 7 000 лв. месечно, съобщава вестникът. Новият градоначалник доц. д-р Димитър Стойков заварил общо 6 млн. лв. дълг. Той обещава да свали телефонните разходи до 2 000 лв. на месец и реално да намали данъчната тежест за гражданите и бизнеса.

Паднало в канала на Тученишката бара куче отвори доста работа на Гражданска защита и на защитници на бездомните животни. Акцията по спасяването на четириногия продължила почти цял ден и завършила успешно. Подробности за нея можете да прочетете на втора страница.

На страницата "Конфликти" е разработена темата за враждата между известни цигански фамилии и шокиращите разкрития след акцията на спецполицаите в Левски и Костинброд. Пак там земеделски производител от с. Петърница разказва за зачестилите набези на крадливи апаши в имотите му.

Как ще се компенсират замислените от новата общинска управа по-ниски данъци и кои са новите шефове на отдели в червената сграда на пл. "Възраждане" ще научите от четвърта страница на вестника.

За дребните хитрини на големите вериги хранителни магазини е основният материал на страницата за бизнес.

Притежателите на  жилищно-спестовни влогове в Плевен ще получат информация от шеста страница защо се бави изплащането на лихвоточките им.

"Плевен е на трето място в страната по обучението на библиотекари", "Шефът на филхармонията скри сайта си за секси музикантки" и "Стефан Кръстев отново с присъствие в престижното списание "Смесена китка" са заглавията на 7 стр.

"Изучаването на бръмбарите стафилиниди е трудно и изисква голяма прецизност" - твърди в интервю за вестника известният плевенски изследовател доц. д-р Иван Райчев.

На "шарената" 16 стр. ще научите за холандеца Хенк Бургермайстер, който от 4 г. прави "бутикови" мотори в Плевен, и за крадлива домашна котка, която задигнала сребърна гривна от съседски апартамент.

И както всеки петък "BG Север" ви предоставя богато разнообразие

на програми на ефирни и кабелни телевизии. В седмичника ще

намерите и полезни съвети, граждански обяви, кръстословица, хороскоп, спорт и забавни четива за уикенда и много новини.