Синдикатите: Основният годишен отпуск на държавните служители е 20 работни дни
Синдикатите: Основният годишен отпуск на държавните служители е 20 работни дни / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Синдикатите: Основният годишен отпуск на държавните служители е 20 работни дни
49001
Синдикатите: Основният годишен отпуск на държавните служители е 20 работни дни
  • Синдикатите: Основният годишен отпуск на държавните служители е 20 работни дни

Държавните служители имат право на основен годишен отпуск от 20 работни дни вече втора година, което е равностойно на работещите по трудово правоотношение – това заяви за Дарик Евтим Буюклиев от синдиката на админстративните служители към КТ „Подкрепа" във връзка със заявката на премиера Бойко Борисов за орязване на дните отпуск, полагащи се на служителите в държавната администрация. Премиерът обясни пред представители на бизнеса, че в администрацията са натрупани десетки хиляди дни отпуск, и въпросът с намаляването на годишния им отпуск ще бъде разгледан на предстоящото заседание на съвета за тристранно сътрудничество.

„Явно някъде не могат да изчистят залежалите старите отпуски и понеже там имаше лимит 2012 година, явно нещо темата е за тези отпуски, но някой подвеждащо го е информирали и той тръгнал да променя чак закона", коментира Буюклиев.

По повод цитиран от премиера пример с директор на дирекция в министерство, Буюклиев каза: „Директорите на дирекции да си ги оправя той еднолично. Това са някакви единици директори във висшите етажи на властта – министерства, парламент, президентство, там може да има нещо. Където са нормалните хора и служители в администрацията, няма такива отпуски", категоричен бе синдикалистът.

Той отправи и препоръка към министър-председателя: „Бих препоръчал на примера да си вземе малко отпуска, да си почина и да спре да слуша хората, да се полекува малко, защото започва да говори глупости, като се събуди още. А следобед не знам какви ги говори вече".