Еколози излязоха на протест срещу промени в Закона за горите
Еколози излязоха на протест срещу промени в Закона за горите / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Еколози, туристи, скиори и сноубордисти се включиха в протеста в защита на Природен парк„Витоша" и на българските гори, който се проведе пред сградата на парламента в София. Протестът се организира от еколозите от неправителствената организация „За да остане природа в България", като те изразиха недоволство срещу готвените промени в Закона за горите, които според природозащитниците ще унищожат горите не само на Витоша, но и в цялата страна.

Според Андрей Ковачев от партия „Зелените" готвените промени в закона за горите „позволяват застрояване със ски писти и съоръжения за жълти стотинки на държавните гори". „Застрояване, което ще позволи на олигарси и офшорни фирми за жълти стотинки, без да си платят сумите, които другите, които застрояват, биха платили да си строят тези съоръжения, както и застрояване на частни ски писти и ски съоръжения на природните паркове. Все подаръци, които бяха направени точно по Нова година", коментира Ковачев. Той допълни, че еколозите очакват „държавата да се опомни". „Очакваме държавата да се опомни и отново вместо да ни превръща във Витошаскиландия, да станем отново държавата България", каза той.

Еколози излязоха на протест срещу промени в Закона за горите
netinfo

Десетките протестиращи по традиция изразиха недоволството си по колоритен начин с карикатури, плакати и музика. Някои от тях дори дойдоха със специални екипи за зимни спортове, ски и сноуборди. Сред протестиращите имаше и деца, като най-малкият демонстрант беше Рада, която е на осем месеца.

Еколози излязоха на протест срещу промени в Закона за горите
netinfo

На 28 декември правителството одобри промени в Закона за горите, които дават възможност за изграждане на писти и лифтове на територии - част от държавния горски фонд, но без да се променя предназначението на земята. Тя ще остава държавна собственост и според земеделския министър Мирослав Найденов не може да се говори, че промените се правят в полза на една конкретна фирма, защото те ще облагодетелстват всички зимни курорти. Законопроектът ще бъде предложен за обсъждане на първо четене на заседание на Комисията по земеделие и гори следващата сряда.