Трябва да се насърчава доброволчеството у младите хора
Трябва да се насърчава доброволчеството у младите хора / Дарик Добрич

Дарителството трябва да бъде предимно на труд, време, емоции и отношение, а това липсва в нашето общество, каза пред Дарик Красимира Обретенова от добричкото сдружение "Свети Мина", работещо в полза на семейства с деца с увреждания. "По-лесно е да се съчувства и да се дават пари, но не само в това е истината", добави тя. Обретенова смята, че трябва да се насърчава по всякакъв начин доброволчеството, особено у младите хора. Тя благодари на учениците от 11 а и 12 а клас на СОУ "П.Р. Славейков" в Добрич, които са съдействали в дейността им през изтеклата година. "Нашето общество не е изградено да поеме тези младежи и да създаде от тях добри администратори и социални работници", каза тя и обеща от "Свети Мина" да работят упорито в тази посока през следващите години.

1 260 лева са събрали родителите от сдружението от последния - коледен базар, който организираха. Традиционно около големи празници те подреждат на сергии на открито свои самоделно направени сувенири и произведения за бита, с продажбата на които подпомагат дейността си. Сумата, която се генерира, не търпи голяма промяна през последните години, което говори добре за благотворителността на все по-обедняващите ни съграждани, смята Обретенова.

Родители от добричкото сдружение се включиха активно в работните групи и дебатите по обсъждания в момента проект на Закон за детето, по който вчера от СДС изказаха позиция, че "застрашава и нарушава правата на родителите и излага децата на опасни за тяхното развитие практики". Обретенова съобщи, че за съжаление повечето от препоръките им не са взети предвид, но като цяло адмирират желанието на ГЕРБ да напише нов Закон за детето. "Аз се надявам, че той ще бъде обсъждан повече преди да влезе в пленарна зала", каза тя, "тъй като му липсват приоритети и е пълен с моменти, позволяващи много тълкувания и допускащи създаване на нарушения". Тя призова всички родители да прочетат проекта и да изкажат пред социалното министерство своето становище.

До края на юни т.г. сдружение "Свети Мина" ще работи по проект, по който ще се раздават ръководства на 10 семейства в Добрич как да се справят по-добре с отглеждането на децата си. Планира се и семинар с дискусия и обучение как да бъдат по-успешни отношенията на родителите с администрациите, с цел да се намали дискриминацията спрямо хората с увреждания.