Филм и изложба представиха адвоката - спасител на Ботевите четници
Филм и изложба представиха адвоката - спасител на Ботевите четници / снимка: Дарик - Враца

В деня на рождението на поета революционер Христо Ботев - 6-ти януари, Врачанската адвокатска колегия и Висшия адвокатски съвет организираха фотоизложба на първия известен български служебен защитник Илия Цанов, спасил оцелелите ботеви четници. Благодарение на неговата блестяща защита не е произнесена нито една смъртна присъда от 18-те оцелели от Ботевата, Таностояновата и Патревата чети, изправени пред извънредния съд в Русе през 1876г.

Турското обвинение иска смърт чрез обесване на 13 от подсъдимите, а за други петима - привременен затвор. От служебния защитник Илия Цанов се очаква само да направи прошение за милост.

Той обаче прави блестяща пледоария на перфектен турски език, подкрепена със сериозни правни аргументи и призовава съда да не уважи искането на обвинението. Благодарение на Илия Цанов този процес приключва, без да е произнесена нито една смъртна присъда. След тази бластяща защита, той изгубва работата си.

 

Филм и изложба представиха адвоката - спасител на Ботевите четници
netinfo

 

Илия Цанов е роден на 27 юли 1835 година във Видин. По майчина линия, той е потомък на Шишмановия род. Баща му Тома х. Цанов е от чорбаджийски род.

Учи в Свищов , след което работи в османската администрация в родния си град. От 1868 година Цанов е  адвокат в търговския съд в София. В същата година се оженва за Екатерина Анкова от Враца. Така той се сродява с Мито Анков- бъдещият председател на Врачанския революционен комитет.

След Освобождението Цанов работи в администрацията на Временното руско управление.  За кратко е зам.кмет на София. Той е един от водачите на Либералната партия и е избиран за народен представител  в Учредителното събрание  през 1879 година,  в I-вото, II-рото  и  IV-тото  Обикновено Народно събрание  и в III-тото Велико Народно събрание през 1886-87 г.

През 1883-84 година Илия Цанов е дипломатически агент на България в Цариград . От 1884 до 1886 година той е министър на външните работи и изповеданията  в правителството на Петко Каравелов. На тази длъжност той участва в преговорите за сключването на Топханенския акт през 1886 година. Това е българо-турска спогодба, според която Съединението на България юридически се признава международно.

Въпреки че Илия Цанов е рожба на няколко поколения чорбаджии, той така и не постига финансова стабилност.

 

Филм и изложба представиха адвоката - спасител на Ботевите четници
netinfo

Илия Ценов  умира на 27 март 1901 година в София.

На представянето във Враца бе пуснат и филма, правен по документи "Служебен защитник".

Изложбата бе открита от председателя на Адвокатската колегия Петър Танаицов, а биографията на Илия Цанов представи гл. секретар на Висшия адвокатски съвет Валентин Бенатов. На присъстващите бе показан и документалния филм "Служебен защитник".

Изложбата може да бъде видяна във фойето на читалище "Развитие".