Бойко Борисов: Въглищата са на всички българи
Бойко Борисов: Въглищата са на всички българи / DarikNews.bg

„Ако работниците във всяко предприятие, което е на печалба, кажат ние си искаме парите, с какво ще вдигнем пенсиите и всичко останало", попита премиерът Бойко Борисов по повод стачната готовност на работниците в „Мини Марица-изток".

Напрежението във въгледобивното дружество премиерът коментира по време на откриването на надлеза, който е част от пътния възел на автомагистрала „Тракия" край Нова Загора. Съоръжението е част от ЛОТ 3 от Нова Загора до Ямбол и е изградено месец и половина предсрочно по схемата „полу детелина". То ще позволи безконфликтно пресичане на движението по автомагистралата и пътя Нова Загора - Раднево.

„Това, което знам към днешна дата, е че миньорите получават от порядъка на 2300 лв. - едни от най-големите заплати. За Нова година им изплатиха по 1300 лв. бонуси плюс за храна и какво ли още не. Искам да кажа, че въглищата са на държавата, на всички българи. Не тази година вдигаме пенсии, майчински, вдовишки, минимална заплата. Трябват пари за инфраструктура. Ако мениджмънтът е обещал нещо, което не си го изпълнява, ще изпъдя мениджмънта", каза още по повод стачната готовност в мините премиерът.

Борисов заяви, че сме демократична държава, в която всеки може да излезе да стачкува и при 2300 лв. заплата, която е по-висока от на вицепремиера и 1300 лв. бонуси.
„Дянков, ако ми каже - аз съм постигнал 2,1% дефицит вместо 2,5%, т. е. 400 млн. разлика, дай ми 4 млн. бонус, съгласни ли сте да ги дам", попита още премиерът.